PLEŚNIAK

4.5 (193 ocen)

  • 30 min

BARDZO SZYBKIE I TANIE CIASTO

  • 30 min

Składniki:

  • 4 jaja
    3 szklanki mąki
    250 miękkiej margaryny lub masła
    łyżka kakao
    łyżeczka proszku do pieczenia
    szklanka cukru
    dżem lub powidło
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Pleśniak Placek Desery

Pleśniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka z cukrem ubij na sztywną pianę.
  • 2. Żółtka, margarynę, mąkę i proszek do pieczenia zagnieć w gładkie ciasto. Podziel je na 3 części. Do jednej z nich dodaj kakao.
  • 3. Do wysmarowanej tłuszczem blachy zetrzyj na tarce o grubych oczkach jedną z białych części. Posmaruj ją cienko dżemem lub powidłem.
    Zetrzyj na to ciemną część ciasta. Na to wyłóż pianę. Wyrównaj i zetrzyj ostatnią białą część ciasta.
  • 4. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika. Piecz około 35 minut w 180 stopniach.
    Po wystudzeniu posyp ciasto cukrem pudrem.

Porady

Ja nie przepadam za bardzo słodkimi ciastami więc do białek dodaję 3/4 szklanki cukru, bo dżemy są słodkie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować