makaron spaghetti
30 dkg boczku pokrojonego w kostkę
mała cebula pokrojona w kostkę
żółtko
5 łyżek śmietany
po pół łyżeczki bazylii, oregano
sól pieprz do smaku
Spaghett a'la carbonara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotuj al dente.
Na rozgrzaną głęboką patelnię wsyp boczek (nie dodawaj oleju). Jak się zarumieni dodaj cebulę. Smaż to około 7 minut., od czasu do czasu mieszając.
Do miseczki wlej śmietanę i dodaj żółtko z przyprawami. Wymieszaj wszystko trzepaczką i wlej do boczku z cebulą. Dopraw solą i pieprzem jak lubisz. Gotuj około 5 minut. Polej makron sosem i posyp serem żółtym.
Porady
Zamiast boczku, możesz dodać szynkę lub kiełbasę którą masz w lodówce, a jej termin się kończy.
Komentarze