SERNIK LUZACKI

0 (0 ocen)

  • 10 min

Pyszny sernik, łatwy i szybki do przyrządzenia

  • 10 min

Składniki:

  • Ciasto kruche :
    3/4 kostki margaryny
    4 łyżki cukru
    2 żółtka
    2 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa serowa:
    1 kg twarogu na sernik z wiaderka
    1 szklanka cukru
    2 całe jajka
    4 żółtka
    1/2 szklanki oleju
    od 1/2 do 1 szklanki mleka
    1 budyń śmietankowy
    Do posypania:
    3/4 szklanki cukru
    10 dkg wiórek kokosowych

Sernik luzacki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nastaw piekarnik na 180 stopni. Na blachę wyłóż papier do pieczenia. Ze składników na ciasto zagnieć kruche ciasto i wyłóż spód blachy.
  • 2. Do dużej miski wrzuć twaróg i resztę składników bez mleka. Wymieszaj wszystko ze sobą. Następnie dolej mleko. Jeżeli twaróg był rzadki wlej tylko pół szklanki mleka. Masa serowa ma być nie za rzadka i nie za gęsta.
    Wklej masę na ciasto wyrównaj i wstaw do pieca na 40 min.
  • SERNIK LUZACKI 3. Ubij pianę z 6 białek ( zostały z wcześniejszego oddzielenia żółtek) dodaj cukier. wymieszaj. Wyciąg ciasto po 40 minutach. Wyłóż na nie pianę wyrównaj i posyp wiórkami piecz jeszcze przez 20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy