pizza na cieńkim cieście

0 (0 ocen)

  • 50 min

Uwielbiam robić z moim mężem pizze:) Lubimy pizze na cieńkim cieście, składniki zmieniamy według smaku i uznania :-)

  • 50 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    25 g drożdzy
    pół szklanki letniej wody
    płaska łyżeczka cukru
    jedna łyżeczka oleju roślinnego
    dodtatki do pizzy
    przecier pomidorowy
    przyprawy: oregano, czosnek granulowany, pieprz,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza na cieńkim cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże delikatnie kruszymy do szklanki a następnie dolewamy letniej wody – łącznie ma Nam wyjść pół szklanki zawiesiny. Dosypujemy płaską łyżeczkę cukru i intensywnie mieszamy. Cały proces rozpuszczania drożdży w szklance zajmuje mi około 5 minut – nie może być widocznych grudek. W kolejnym kroku wlewamy zawartość szklanki do wcześniej przygotowanej miseczki z mąką i odrobiną oleju roślinnego. Całość mieszamy aż do momentu uzyskania pulchnego, nie przywierającego do miseczki ciasta (średnio około 10-15 minut wyrabiania).
    zaraz po wyrobieniu wykładamy ciasto na posmarowaną masełkiem blachę.Czas na posmarowanie ciasta ketchupem lub sosem pomidorowym, następnie starty na tartce żółty serek i pozostałe dodatki. Nie zapomnijcie o przyprawach – jak zawsze polecam majeranek, oregano i bazylię.
    wstawić pizze do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 – 190 stopni na 15 do 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować