Pizza na chrupiącym spodzie

  • wyświetlono: 1034 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 2

Pizzę zawsze robiłam na mleku, tym razem postanowiłam dodać do niej trochę wody, mniej mąki, a więcej drożdży. Bałam się, że będzie je za bardzo czuć, ale nic podobnego. Ciasto rosło bardzo długo, ale było tak chrupiące, że wynagrodziło mi ten czas oczekiwania.

Joanna Tokarz
  • 150min

Składniki

Na dwie okrągłe pizze średnicy ok 30cm

3 szklanki mąki
szklanka mleka
pół szklanki przegotowanej letniej wody
1/3 szklanki oleju słonecznikowego
ok 7 dkg drożdży
łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru

Dodatki na pizzę:
1.U mnie była to szynka pokrojona w drobniutką kosteczkę i mocno przypieczona na "skwareczki" oraz kilka plasterków wiejskiej kiełbaski, również delikatnie podpieczonych, papryka konserwowa pokrojona w kosteczkę, krążki czerwonej cebuli, ok 10 plasterków wędzonego żółtego sera
2. tuńczyk w sosie własnym z puszki, czerwona cebula, ok 10 plasterków sera żółtego słodkiego (np. szwajcar, królewski) i kilka plasterków pomidora

Sposób przygotowania przepisu:

Pizza na chrupiącym spodzie

  • 1. Mleko podgrzewamy delikatnie, dodajemy drożdże i cukier, mieszamy do rozpuszczenia. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wodę, olej, sól i wlewamy gotowy roztwór mleczno- drożdżowy. Mieszamy. Ciasto jest bardzo lepkie, klei się do rąk, dlatego ja mieszałam je tylko łyżką, nie poprawiałam już "dokładnie" rękami. Zostawiłam na ok godzinę koło piecyka do wyrośnięcia.
  • 2. Kiedy ciasto będzie już minimum dwa razy większe zabieramy się za przygotowanie krążków. Dłonie mocno nawilżamy olejem, urywamy połowę ciasta i na mocno posypanym mąką blacie wyrabiamy delikatnie na kształt krążka. Ja robiłam to dłońmi, później delikatnie wałkiem.

    Brytfanny smarujemy olejem, nie mają być zbyt suche i wiem już że margaryna się do tego nie nadaje.
    Krążki układamy na brytfannie, pizzę z tuńczykiem możemy posmarować z wierzchu sosikiem z puszki, drugą delikatnie zwykłym olejem.
    Dodajemy składniki wedle upodobań.
  • 3. Gotowe pizze zostawiamy raz jeszcze do wyrośnięcia na ok 40 minut, w trakcie jak delikatnie urosną- przyciskamy dłońmi, żeby powietrze uciekło. Tak ze dwa razy. Wkładamy pojedynczo do nagrzanego do 180 st piekarnika najlepiej ustawionego na grzanie tylko od dołu. Po 15 minutach przekręcamy na grzałkę górną i dolną, żeby ser się fajnie stopił.
    Ciasto jest kruche, delikatne i niezbyt grube, pomimo dużej ilości drożdży.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniamoj_niedzielny_obiaddrożdżowepizzadrożdżekolacjaobiadpizza na cieńkim cieściena drożdżachna cienkim cieście

Komentarze

Podobne przepisy

Pizza na kalafiorowym spodzie

Dodane przez: kasia_m86

Pizza na kalafiorowym spodzie

Przepyszna pizza bez glutenu i...

Smacznego ... Domowa pizza na warzywnym spodzie:)

Dodane przez: magia_cantante

Domowa pizza na warzywnym spodzie

Kochani...pomysł na tą pizzę wziął...

pizza na ziemniaczanym spodzie

Dodane przez: iziona

Pizza na ziemniaczanym spodzie

Pizza lub zapiekanka jak ktoś woli...

pizza

Dodane przez: Sakura

Pizza na cienkim spodzie

Ciasto na pizze jest robione dzień...

Pizza na ziemniaczanym spodzie

Dodane przez: Gregorhspeed

Pizza na ziemniaczanym spodzie

Czasami uwielbiamy fast foody...pizzę,...

Pizza na ryżowym spodzie

Dodane przez: afrodyta

Pizza na ryżowym spodzie.

... z boczkiem i cukinią. Kreatywna,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE