Pizza na chrupiącym spodzie

5 (167 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Pizzę zawsze robiłam na mleku, tym razem postanowiłam dodać do niej trochę wody, mniej mąki, a więcej drożdży. Bałam się, że będzie je za bardzo czuć, ale nic podobnego. Ciasto rosło bardzo długo, ale było tak chrupiące, że wynagrodziło mi ten czas oczekiwania.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Na dwie okrągłe pizze średnicy ok 30cm

    3 szklanki mąki
    szklanka mleka
    pół szklanki przegotowanej letniej wody
    1/3 szklanki oleju słonecznikowego
    ok 7 dkg drożdży
    łyżeczka soli
    2 łyżeczki cukru

    Dodatki na pizzę:
    1.U mnie była to szynka pokrojona w drobniutką kosteczkę i mocno przypieczona na "skwareczki" oraz kilka plasterków wiejskiej kiełbaski, również delikatnie podpieczonych, papryka konserwowa pokrojona w kosteczkę, krążki czerwonej cebuli, ok 10 plasterków wędzonego żółtego sera
    2. tuńczyk w sosie własnym z puszki, czerwona cebula, ok 10 plasterków sera żółtego słodkiego (np. szwajcar, królewski) i kilka plasterków pomidora
Wystaw ocenę:

5 (167 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza na chrupiącym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzewamy delikatnie, dodajemy drożdże i cukier, mieszamy do rozpuszczenia. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wodę, olej, sól i wlewamy gotowy roztwór mleczno- drożdżowy. Mieszamy. Ciasto jest bardzo lepkie, klei się do rąk, dlatego ja mieszałam je tylko łyżką, nie poprawiałam już "dokładnie" rękami. Zostawiłam na ok godzinę koło piecyka do wyrośnięcia.
  • 2. Kiedy ciasto będzie już minimum dwa razy większe zabieramy się za przygotowanie krążków. Dłonie mocno nawilżamy olejem, urywamy połowę ciasta i na mocno posypanym mąką blacie wyrabiamy delikatnie na kształt krążka. Ja robiłam to dłońmi, później delikatnie wałkiem.

    Brytfanny smarujemy olejem, nie mają być zbyt suche i wiem już że margaryna się do tego nie nadaje.
    Krążki układamy na brytfannie, pizzę z tuńczykiem możemy posmarować z wierzchu sosikiem z puszki, drugą delikatnie zwykłym olejem.
    Dodajemy składniki wedle upodobań.
  • 3. Gotowe pizze zostawiamy raz jeszcze do wyrośnięcia na ok 40 minut, w trakcie jak delikatnie urosną- przyciskamy dłońmi, żeby powietrze uciekło. Tak ze dwa razy. Wkładamy pojedynczo do nagrzanego do 180 st piekarnika najlepiej ustawionego na grzanie tylko od dołu. Po 15 minutach przekręcamy na grzałkę górną i dolną, żeby ser się fajnie stopił.
    Ciasto jest kruche, delikatne i niezbyt grube, pomimo dużej ilości drożdży.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować