Domowa pizza na chrupiącym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do wysokiego naczynia wlać wodę, wkruszyć drożdże, dodać 2 łyżki mąki i łyżkę cukru. Dobrze rozmieszać i odstawić na pewien czas, aż podwoi swoją objętość.
Do miski (ja zamieszczonej w robocie) wsypać przesianą mąkę, sól, paprykę słodką. Przemieszać. Jak rozczyn będzie wypełniał całe naczynie wlać do mąki, dodać olej i wyrobić ciasto (w tym przypadku za pomocą haka w mikserze). Odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1h.
2.Włączyć piekarnik na 250'C.
Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na papier ciasto i palcami rozciągać do wszystkich boków. Ciasto posmarować sosem (jaki lubimy), w moim przypadku jest to swój sos z dyni, papryki i cebuli z ziołami z zapasów piwnicy :). Na sos potarkowana mozzarella i ulubione dodatki, tutaj: ogórek konserwowy, pieczarka, cebula, papryka czerwona, pomidor, plastry kiełbasy żywieckiej i trochę żółtego sera.
Włożyć do nagrzanego piekarnika, zmniejszyć temperaturę na 230'C i piec (góra-dół) przez 10 min i (sam dół) przez kolejne 5-7min.
Komentarze