Domowa pizza na chrupiącym spodzie

5 (182 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszna, domowa pizza na cienkim i chrupiącym spodzie.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 3 szkl mąki + 2 łyżki
    - 1,5 łyżeczki soli
    - 1 łyżeczka papryki słodkiej
    - 1 łyżka cukru
    - 4 łyżki oleju
    - 250ml ciepłej wody
    - 20g drożdży
Wystaw ocenę:

5 (182 ocen)

Zobacz również:

Pizza Ciasto na pizze

Domowa pizza na chrupiącym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do wysokiego naczynia wlać wodę, wkruszyć drożdże, dodać 2 łyżki mąki i łyżkę cukru. Dobrze rozmieszać i odstawić na pewien czas, aż podwoi swoją objętość.
    Do miski (ja zamieszczonej w robocie) wsypać przesianą mąkę, sól, paprykę słodką. Przemieszać. Jak rozczyn będzie wypełniał całe naczynie wlać do mąki, dodać olej i wyrobić ciasto (w tym przypadku za pomocą haka w mikserze). Odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1h.
  • pizza 2. Włączyć piekarnik na 250'C.
    Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na papier ciasto i palcami rozciągać do wszystkich boków. Ciasto posmarować sosem (jaki lubimy), w moim przypadku jest to swój sos z dyni, papryki i cebuli z ziołami z zapasów piwnicy :). Na sos potarkowana mozzarella i ulubione dodatki, tutaj: ogórek konserwowy, pieczarka, cebula, papryka czerwona, pomidor, plastry kiełbasy żywieckiej i trochę żółtego sera.
    Włożyć do nagrzanego piekarnika, zmniejszyć temperaturę na 230'C i piec (góra-dół) przez 10 min i (sam dół) przez kolejne 5-7min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto na pizzę

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować