1.W misce mieszamy mąkę pszenną i kukurydzianą z solą.
W drugiej misce drożdże mieszamy z cukrem, 2 łyżkami mąki pszennej i szklanką ciepłej ale nie gorącej wody. Przykrywamy miseczkę z drożdżami szmatką i zostawiamy 15 minut po przykryciem.
Rozczyn drożdżowy mieszamy z mąkami. dodajemy olej i mieszamy. Wyrabiamy ciasto do uzyskania odpowiedniej konsystencji (nie może kleić się do rąk ale nie może być zbyt sztywne). Przykrywamy szmatką i zostawiamy na 1 godzinę pod przykryciem.
Ciasto ugniatamy i wałkujemy. Przygotowujemy rulony z ciasta a następnie nawijamy ciasto na formę do przygotowania rożków. Podpiekamy 5 minut. wyjmujemy z foremek na rożki.
Grzyby zalewamy gorącym bulionem i odstawiamy na 1 minut. Przyprawiamy solą, pieprzem i oregano.Następnie gotujemy grzyby przez 5 minut w bulionie.
Grzyby odcedzamy od bulionu.
Paprykę, cebulę kroimy w kostkę. Ser ścieramy na tarce. Kabanosa kroimy w plastry.
Do rożków dodajemy pokrojonego kabanosa a następnie dodajemy sos grzybowy . Następnie cebulę pokrojoną w kostkę, paprykę, pokrojone grzyby i kukurydzę. Na sam wierzch dodajemy starty ser i posiekaną natkę pietruszki. Pieczemy do uzyskania złocistego koloru
Komentarze