Pizza jęczmienna - przepis na spód oraz propozycja podania

0 (0 ocen)

To czym obłożymy ciasto na pizzę zależy w gruncie rzeczy od nas samych. Ja proponuję dostępne teraz, letnie warzywa. Wykorzystując malinowe, lekko miękkie pomidory, nie musimy nawet szykować sosu. Pomidory, pod wpływem ciepła zmiękną jeszcze bardziej i będą rozpływać się w ustach, dzięki czemu sos j

Składniki:

  • ciasto:
    3 szklanki mąki jęczmiennej
    30g świeżych drożdży
    1/2 szklanka letniego mleka
    1/2 łyżeczki cukru
    2 łyżki oleju rzepakowego
    1 łyżeczka soli

    dodatkowo:
    pomidory malinowe pokrojone w plasterki i przyprawione ulubionymi przyprawami
    ser żółty starty lub pokrojony w plasterki
    boczek pokrojony w kostki i obsmażony na patelni
    ogórki małosolne pokrojone w kostkę
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ogórki małosolne Pizza Ciasto

Pizza jęczmienna - przepis na spód oraz propozycja podania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wsypujemy do miski. Robimy zagłębienie, wkruszamy tam drożdże. Posypujemy je cukrem i zalewamy mlekiem. Lekko mieszamy. Zostawiamy na ok.15 minut.
    Po tym czasie dodajemy resztę składników i zagniatamy elastyczne ciasto.
  • 2. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do rośnięcia na 30 minut. Po tym czasie ciasto szybko zagniatamy i wykładamy nim blachę (wyłożoną papierem do pieczenia lub natłuszczoną). Znowu przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut.
  • 3. Podrośnięte ciasto obkładamy dodatkami i pieczemy w nagrzanym do 200st.C piekarniku ok. 20 minut.
  • 4. Jeśli chodzi o proponowane przeze mnie dodatki, to na początku na cieście układamy pomidory, następnie kostki boczku oraz ser. Ogórkami małosolnymi posypujemy już upieczoną pizzę.

Porady

Uwaga: gdyby ciasto było zbyt twarde podczas zagniatania, można dodać odrobinę letniej wody czy mleka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować