Lekki podpłomyk z szynką i ogórkiem małosolnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto łączymy, zagniatamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce.
2.Maślankę, jogurt naturalny, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i oliwę łączymy w misce. Doprawiamy obficie solą i pieprzem.
Blat podsypujemy mąką, wykładamy ciasto i wałkujemy trochę grubiej niż na pierogi. Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Na nim kładziemy ciasto. Rozprowadzamy za pomocą łyżki połowę sosu maślankowego (ranty powinny pozostać bez sosu) i lekko oprószamy solą i pieprzem. Cebulkę kroimy w piórka, szynkę i ogórki w drobną kostkę. Wykładamy na ciasto.
3.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni z termoobiegiem przez około 15 minut. Czas może się różnić w zależności od piekarnika. Ciasto powinno mieć zarumienione brzegi. Po upieczeniu, podpłomyk polewamy pozostałym sosem i posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!
Porady
Sos maślankowy można zastąpić klasyczną creme fraiche.
Komentarze