Lekki podpłomyk z szynką i ogórkiem małosolnym

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Tarta z sosem maślankowo-jogurtowym, idealna na spotkanie z przyjaciółmi.

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    250 g mąki pszennej + do wałkowania
    około 190 ml ciepłej wody
    1 łyżka oliwy
    1 łyżeczka soli himalajskiej

    Dodatki:
    8 łyżek maślanki
    2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
    1 duży ząbek czosnku
    1 łyżka oliwy
    sól
    pieprz

    1 mała cebulka
    5 plasterków szynki
    2 ogórki małosolne
    szczypiorek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Lekki podpłomyk z szynką i ogórkiem małosolnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto łączymy, zagniatamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce.
  • Lekki podpłomyk z szynką i ogórkiem małosolnym 2. Maślankę, jogurt naturalny, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i oliwę łączymy w misce. Doprawiamy obficie solą i pieprzem.
    Blat podsypujemy mąką, wykładamy ciasto i wałkujemy trochę grubiej niż na pierogi. Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Na nim kładziemy ciasto. Rozprowadzamy za pomocą łyżki połowę sosu maślankowego (ranty powinny pozostać bez sosu) i lekko oprószamy solą i pieprzem. Cebulkę kroimy w piórka, szynkę i ogórki w drobną kostkę. Wykładamy na ciasto.
  • Lekki podpłomyk z szynką i ogórkiem małosolnym 3. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni z termoobiegiem przez około 15 minut. Czas może się różnić w zależności od piekarnika. Ciasto powinno mieć zarumienione brzegi. Po upieczeniu, podpłomyk polewamy pozostałym sosem i posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!

Porady

Sos maślankowy można zastąpić klasyczną creme fraiche.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maślanka Ogórek Crème fraîche

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować