1.Do miski wsypać mąkę, szczyptę soli i wlać olej. W szklance rozrobić drożdże z wodą i dolać płyn do miski. Wszystkie składniki dokładnie zagnieść. Nie dopuścić do rozrośnięcia się ciasta - wsadzić do lodówki na moment, gdy ciasto nie będzie nam potrzebne.
2.Na patelni podsmażyć pokrojone pieczarki i cebule. Dodać przeciśnięty przez praskę bądź posiekany czosnek i smażyć razem.
3.Ciasto na pizzę rozwałkować i wyłożyć nim formę, w której będziemy piec.
4.Ciasto posmarować koncentratem pomidorowym i posypać ziołami prowansalskimi. Następnie wyłożyć pieczarkami i cebulą z czosnkiem, plastrami szynki bądź salami, kukurydzą, kawałkami papryki konserwowej oraz warstwą startego sera.
5.Pizzę piec przez ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do ok. 200 stopni.
Porady
Zamiast dodawać czosnek do pieczarek i cebuli przy smażeniu, można przygotować masło czosnkowe, którym można posmarować sobie pizzę po upieczeniu.
Komentarze