Pizza Draculi

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Czosnkowy aromat tej pizzy mógłby z pewnością odstraszać wampiry :)

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • Ciasto:
    25 dag mąki
    2 dag drożdży
    szczypta soli
    2 łyżki oleju
    kilka łyżek wody

    Dodatki:
    koncentrat pomidorowy
    zioła prowansalskie
    ser żółty
    pieczarki (ok. 150g)
    2 czerwone cebule
    papryka
    kukurydza (ok. 0,5 puszki)
    salami lub szynka
    czosnek wedle uznania (2-3 ząbki)

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza draculi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać mąkę, szczyptę soli i wlać olej. W szklance rozrobić drożdże z wodą i dolać płyn do miski. Wszystkie składniki dokładnie zagnieść. Nie dopuścić do rozrośnięcia się ciasta - wsadzić do lodówki na moment, gdy ciasto nie będzie nam potrzebne.
  • 2. Na patelni podsmażyć pokrojone pieczarki i cebule. Dodać przeciśnięty przez praskę bądź posiekany czosnek i smażyć razem.
  • 3. Ciasto na pizzę rozwałkować i wyłożyć nim formę, w której będziemy piec.
  • 4. Ciasto posmarować koncentratem pomidorowym i posypać ziołami prowansalskimi. Następnie wyłożyć pieczarkami i cebulą z czosnkiem, plastrami szynki bądź salami, kukurydzą, kawałkami papryki konserwowej oraz warstwą startego sera.
  • 5. Pizzę piec przez ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do ok. 200 stopni.

Porady

Zamiast dodawać czosnek do pieczarek i cebuli przy smażeniu, można przygotować masło czosnkowe, którym można posmarować sobie pizzę po upieczeniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Czosnek Salami

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować