Bardzo smaczna propozycja na tartę w wersji wytrawnej. Kruche ciasto a na nim mnóstwo pysznych dodatków: pieczarki, salami, mozzarella, pomidory. Bardzo smaczny, sycący i niebanalny obiad.
2 godz.
Składniki:
Ciasto:
-180 g mąki tortowej
-100 g zimnego masła
-1 jajko
-1/4 płaskiej łyżeczki soli
1.Mąkę wysypujemy na blat. Dodajemy sól oraz pokrojone na kawałki masło. Siekamy, aż masło będzie w drobnych kawałeczkach. Robimy kopczyk, wbijamy jajko, zagniatamy jednolite ciasto. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy na 40 min do lodówki.
2.Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy (wałek też nacieramy mąką). Ostrożnie, za pomocą wałka przenosimy do formy do tarty o średnicy 26 cm. Nakłuwamy widelcem i zapiekamy ciasto przez 20 minut w 180 stopniach.
3.W tym czasie mozzarellę ścieramy na grubych oczkach, pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, ser maasdamer oraz cebulę w kostkę, pomidory w plastry.
4.Na zapieczonym cieście rozsmarowujemy ketchup, wysypujemy 1/3 przyprawy do pizzy. Układamy pieczarki, następnie połowę żółtego sera, później pomidory, cebula, 1/3 przyprawy, żółty ser.
5.Na końcu układamy plastry salami, wysypujemy mozzarellę i pozostałą przyprawę do pizzy. Pieczemy jeszcze 30 minut w 180 stopniach. Podajemy od razu, najlepiej z ketchupem lub sosem czosnkowym. Smacznego!
Komentarze