Tarta "Pizza"

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Bardzo smaczna propozycja na tartę w wersji wytrawnej. Kruche ciasto a na nim mnóstwo pysznych dodatków: pieczarki, salami, mozzarella, pomidory. Bardzo smaczny, sycący i niebanalny obiad.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    -180 g mąki tortowej
    -100 g zimnego masła
    -1 jajko
    -1/4 płaskiej łyżeczki soli

    Dodatki:
    -6 pieczarek
    -6 plastrów salami
    -3 plastry sera maasdamer
    -3 łyżki ostrego ketchupu
    -1 pomidor
    -1 cebula
    -1 kula mozzarelli
    -1 łyżka przyprawy do pizzy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tarta "pizza" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Mąkę wysypujemy na blat. Dodajemy sól oraz pokrojone na kawałki masło. Siekamy, aż masło będzie w drobnych kawałeczkach. Robimy kopczyk, wbijamy jajko, zagniatamy jednolite ciasto. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy na 40 min do lodówki.
  • 2 2. Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy (wałek też nacieramy mąką). Ostrożnie, za pomocą wałka przenosimy do formy do tarty o średnicy 26 cm. Nakłuwamy widelcem i zapiekamy ciasto przez 20 minut w 180 stopniach.
  • 3 3. W tym czasie mozzarellę ścieramy na grubych oczkach, pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, ser maasdamer oraz cebulę w kostkę, pomidory w plastry.
  • 4 4. Na zapieczonym cieście rozsmarowujemy ketchup, wysypujemy 1/3 przyprawy do pizzy. Układamy pieczarki, następnie połowę żółtego sera, później pomidory, cebula, 1/3 przyprawy, żółty ser.
  • 5 5. Na końcu układamy plastry salami, wysypujemy mozzarellę i pozostałą przyprawę do pizzy. Pieczemy jeszcze 30 minut w 180 stopniach. Podajemy od razu, najlepiej z ketchupem lub sosem czosnkowym. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Pieczarki Pomidor Salami Sery Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować