Pizza cebulowo-buraczkowa

0 (0 ocen)

Bardzo lubię przygotowywać jak i konsumować pizzę! W moim wydaniu z reguły mają one gruby spód i dużą ilość nadzienia-takie są najlepsze:).Połączenie czerwonej cebuli z buraczkami idealnie pasuje kolorystycznie jak i smakowo. Gorąco polecam!

Składniki:

  • Blaszka 24x30 cm
    Ciasto:
    • 35 dag mąki,
    • 3 łyżki oleju,
    • 140 ml mleka,
    • ¼ kostki drożdży,
    • 0,5 łyżeczki soli,
    • ½ łyżeczki cukru,
    • 1 jajko,
    • Zioła dalmatyńskie 1,5 łyżeczki
    Nadzienie:
    • 2 średniej wielkości buraczki ćwikłowe,
    • ok 4-5 czerwonych cebul,
    • kilka kostek sera feta,
    • świeżo mielony czarny pieprz,
    • sól do smaku,
    • tymianek do posypania,
    • 2 ząbki czosnku,
    • jajko do posmarowania brzegów,
    • olej do smażenia,
    • około 80 gram sera żółtego,
    • bazylia do dekoracji, podania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza Buraczki

Pizza cebulowo-buraczkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dodanie rozczynu do składników ciasta 1. CIASTO: Mleko podgrzewamy delikatnie. Rozpuszczamy w nim drożdże oraz cukier. Mąkę przekładamy do miski. Dokładamy do niej przygotowane mleko, olej, jajko, zioła dalmatyńskie oraz sól.
  • ciasto przed wyrośnięciem 2. Zagniatamy ciasto około 10 minut. Gotowe odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • krojenie cebuli 3. NADZIENIE:Buraczki gotujemy do miękkości. Ugotowane studzimy, obieramy i kroimy w plasterki.
    Cebulę obieramy, przekrawamy na pół i kroimy w piórka. Pokrojoną smażymy do miękkości na oleju. Dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Pod koniec smażenia doprawiamy ją solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
  • wyłożona ciastem blaszka 4. Wyrośnięte ciasto wykładamy na przygotowaną blaszkę. Formujemy nieco wyższe brzegi, które smarujemy roztrzepanym jajkiem.
  • wyłożona cebula 5. Na ciasto wykładamy przygotowaną cebulę. Delikatnie posypujemy tymiankiem.
  • wyłożona buraczki i ser 6. Na cebuli układamy koło siebie plasterki buraczków. Na plasterki wykładamy ser feta. Całość ponownie posypujemy tymiankiem i wstawiamy do piekarnika. Pizzę pieczemy około 35-40 minut w 180°C.
    Pod koniec pieczenia posypujemy ją startym żółtym serem. Gdy ten się rozpuści ciasto wyjmujemy.
    Pizzę przed podaniem posypujemy posiekaną świeżą bazylią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować