Foccacia z botwinką

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 2 godz.
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

W sezonie wiosennym moc botwiny i buraków dostarczy nam wiele witamin. Polecam upiec buraki, potem zrobić z nich sos do tego młoda botwina i mamy zdrową wersje foccaci.

  • 2 godz.
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:
    250 g mąki pszennej
    2 łyżki olej rzepakowy
    2 dkg drożdży
    150 ml szklanki wody letniej
    1/2 łyżeczki soli
    szczypta cukru
    1 łyżeczka miks oregano i bazylia

    sos buraczkowy:
    1 burak średni upieczony albo gotowany
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz
    2 łyżki oliwy

    farsz:
    1/2 pęczka botwinki
    2 buraki pieczone
    5 dkg sera feta
    2 łyżki oleju rzepakowego
    przyprawa do pizzy
    koper do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Botwinka Pizza Buraczki

Foccacia z botwinką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zarobione ciasto 1. Do miski przekładam drożdże, wlewam letnią wodę około 1/3 szklanki, dodaję łyżkę mąki, cukier i zarabiam zaczyn. Odstawiam na 30 minut aż zacznie pracować i zrobią się bąbelki. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję sól, wodę letnią, przyprawy, olej i wyrabiam ciasto mikserem aż będzie gładkie. Formuję kulę, wlewam łyżkę oliwy do miski nie będzie ciasto się kleić jak je obtoczę w oleju. Zostawiam na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Przykrywam ściereczką. Wyjmuję z miski, i w dłoniach podsypanych mąką rozciągam na placek o grubości 1 cm. Układam na blaszce posmarowanej oliwą. Zostawiam na 15 minut.


    .
  • składniki na farsz 2. Sos:
    Buraka obieram i kroję w kostkę, przekładam na wysokiego pojemnika. Cebule i czosnek przesmażam na patelni na oleju. Dodaję do buraka, wlewam olej i miksuję mikserem. Solę, pieprzę.
  • Foccacia uformowana posmarowana pastą 3. Botwinę myję dokładnie i kroję drobno liście, łodyżki, i małe buraczki
    Z jednego buraka wykrawam łyżką do robienia kulek kilka kulek, które wciskam palcem w ciasto w kilku miejscach.
    Foccacie smaruję sosem, wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 220 stopni i piekę 10 minut.
  • dodane nadzienie 4. Wyjmuję, układam na niej plastry buraka upieczonego, botwinkę, pokruszony ser, posypuję przyprawą do pizzy i polewam oliwą z oliwek.Wstawiam na dalsze 15 minut. Podaję z koperkiem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Piknik Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować