Precle wychodzą pyszne. Szybko i prosto się je robi. Można je także urozmaicić stosując różne posypki- z makiem, sezamem, solą itp!
Składniki:
Około 20 sztuk
Składniki:
• 135 ml mleka,
• 3 dag świeżych drożdży,
• 80 g masła,
• 35 dag mąki
• 1 jajko do ciasta,
• Żółtko do smarowania,
• 2 łyżki mleka do smarowania,
• Około 0,5 łyżeczki soli,
• Szklanka orzeszków pistacjowych
Pistacjowe precle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło rozpuszczamy i studzimy.
Mleko delikatnie podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże.
Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy do niej mleko z drożdżami, masło, sól oraz jajko. Całość zagniatamy około 10 minut.
2.Po tym czasie ciasto przekładamy na stolnicę i dzielimy na około 20 części.
3.Z każdej części toczymy cienki wałeczek o średnicy około 5- 8 mm. Wałek zaginamy w połowie, zaplatając końce. Zaplecione końce zawijamy ku górze formując w ten sposób precla. W ten sam sposób postępujemy z pozostałym kawałkami ciasta.
4.Orzeszki obieramy. Obrane siekamy.
5.Uformowane precle przekładamy na przygotowane blaszki.
Żółtko mieszamy z dwiema łyżkami mleka. Smarujemy nim precle.
Przygotowanymi orzeszkami posypujemy precle. Pieczemy je około 15 minut w 180˚C.
Gotowe.
Komentarze