Precle domowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Precle domowe posypane morską solą, chrupiąca skóra z delikatnym, puszystym miąższem. Pyszne ! Precle idealne na szybką przekąskę również na wynos, pyszne na ciepło i zimno. Wymagają odrobiny czasu w przygotowaniu, gdyż najpierw należy je obgotować, a następnie pieczone są w wysokiej temperaturze..

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na 8 średnich precli

    Zaczyn

    woda ciepła 240 ml
    cukier 1 łyżeczka
    mąka 1 łyżka
    drożdże świeże 15 g

    Ciasto właściwe

    mąka pszenna 2 szklanki ( około 360 g)
    sól 1 łyżeczka
    masło 40 g
    ponadto:

    sól morska
    soda oczyszczona 2 łyżki
    woda 2,5 l
    żółtko z jednego jajka + odrobina wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Precle

Precle domowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie

    Wszystkie składniki rozetrzeć na gładko, odstawić rozczyn w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aż zaczyn ruszy.

    Przygotowanie

    Masło roztopić, ostudzić. Mąkę przesiać do misy robota kuchennego, dodać gotowy rozczyn, sól i wyrabiać na średnich obrotach. W trakcie wyrabiania dodać roztopione masło. Ciasto drożdżowe należy wyrabiać do momentu otrzymania elastycznego i gładkiego ciasta. Stolnicę oprószyć niewielką ilością mąki, zagnieść w kulę, którą lekko spłaszczyć. Ciasto drożdżowe podzielić na 8 równych części, z każdej uformować cienki wałeczek. Uformować w kształt precla. Delikatnie i pojedynczo kłaść na wrzącą wodę z dodatkiem sody oczyszczonej, gotować 30-40 sekund. Wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej, następnie układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Precle smarować żółtkiem z domieszką wody, posypać gruboziarnistą solą. Piec w nagrzanym piekarniku przez 13-15 minut w temperaturze 230°C. Wystudzić na kratce.

    Smacznego,
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sól

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować