Lody pistacjowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dzień wcześniej do zamrażalnika chowamy misę od maszyny do lodów.
Pistacje obieramy ze skorupek, dzielimy na dwie części - jedną 2/3, drugą 1/3.
Mniejszą część pistacji mielimy w malakserze na grubsze kawałki, odkładamy.
Większą część mielimy na pył, dodajemy syrop migdałowy i mielimy jeszcze chwilę trybem pulsacyjnym.
Do garnka wlewamy kremówkę, dodajemy cukier i podgrzewamy na niewielkim ogniu aż do rozpuszczenia.
Żółtka miksujemy, dolewamy trochę ciepłej kremówki, hartujemy i dodajemy całość do garnka, podgrzewamy chwilę i nie doprowadzamy do wrzenia.
Kremówkę łączymy z grubszymi kawałkami pistacji oraz miazgą z syropem migdałowym. Wkładamy do lodówki na minimum dwie godziny.
Masę na lody wlewamy do maszyny, postępujemy według wskazówek producenta.
Zmrożone lody przelewamy do pojemniczka i wkładamy do zamrażalnika na minimum dwie godziny.
Komentarze