Lody pistacjowe

4.5 (157 ocen)

  • 13 godz. 20 min

Takich lodów nie kupicie w żadnym sklepie ani lodziarni, tak niezwykle pistacjowe, bez barwników i aromatów koniecznie trzeba zrobić samemu. ;)

  • 13 godz. 20 min

Składniki:

  • 400 g solonych pistacji w skorupkach
    1 serek mascarpone
    1 szklanka śmietanki 30%
    1/3 szklanki cukru
    2 łyżki syropu migdałowego
    2 żółtka
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody

Lody pistacjowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dzień wcześniej do zamrażalnika chowamy misę od maszyny do lodów.

    Pistacje obieramy ze skorupek, dzielimy na dwie części - jedną 2/3, drugą 1/3.

    Mniejszą część pistacji mielimy w malakserze na grubsze kawałki, odkładamy.
    Większą część mielimy na pył, dodajemy syrop migdałowy i mielimy jeszcze chwilę trybem pulsacyjnym.

    Do garnka wlewamy kremówkę, dodajemy cukier i podgrzewamy na niewielkim ogniu aż do rozpuszczenia.

    Żółtka miksujemy, dolewamy trochę ciepłej kremówki, hartujemy i dodajemy całość do garnka, podgrzewamy chwilę i nie doprowadzamy do wrzenia.

    Kremówkę łączymy z grubszymi kawałkami pistacji oraz miazgą z syropem migdałowym. Wkładamy do lodówki na minimum dwie godziny.

    Masę na lody wlewamy do maszyny, postępujemy według wskazówek producenta.

    Zmrożone lody przelewamy do pojemniczka i wkładamy do zamrażalnika na minimum dwie godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone Pistacje

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować