To idealne danie dla osób lubiących potrawy w ryżu i warzyw. Jest proste w przygotowaniu i rewelacyjnie smakuje. Doprawienie ryżu sokiem z cytryny nadaje mu fajnego smaku. Polecam.
60 min
Dla 5 osób
Średni
Składniki:
• 1,5 szklanki ryżu długoziarnistego,
• 1 cebula,
• 0,5- ¾ dyni hokkaido,
• 5 gałązek jarmużu,
• ½ - ¾ szklanki zielonego groszku (może być mrożony),
• Sok z połowy cytryny,
• 1 ząbek czosnku,
• Olej,
• Sól do smaku,
• Świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
• Kostka rosołowa warzywna,
• Tymianek,
• Natka pietruszki do podania
Pilaw z dyni, groszku i jarmużu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Rumienimy ją na oleju.Do zrumienionej dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ryż.
2.Obsmażamy go około 2 minuty. Po tym czasie całość zalewamy 3 szklankami wody. Do ryżu dodajemy kostkę rosołową oraz sok z cytryny. Całość gotujemy go do momentu jak ryż wchłonie wodę. Tak przygotowany przykrywamy pokrywką i odstawiamy by „doszedł” na koło 30- 40 minut.
3.Między czasie groszek gotujemy do miękkości i odcedzamy. Dynię obieramy, kroimy w kostkę , przekładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy oliwą, a następnie oprószamy solą i tymiankiem. Tak przygotowaną dynię pieczemy na półmiękko w 180°C. Gotową wyjmujemy z piekarnika.
4.Jarmuż przepłukujemy i usuwamy z niego grube łodygi. Miękki liście gotujemy w lekko osolonej wodzie nie dłużej niż 4 minuty. Gotowe hartujemy zimną wodą i odcedzamy. Po odcedzeniu możemy pokroić je na mniejsze części.
5.Gotowy ryż łączymy z przygotowanymi warzywami: dynią, jarmużem i groszkiem. Całość doprawiamy do smaku. Pilaw podajemy oprószony natką pietruszki.
Komentarze