Zielona zupa jesienią to nadzieja na szybką wiosnę, chociaż jesień mamy piękną i nie ma co narzekać. No ale jeśli komuś znudzi się zupa dyniowa, to polecam tę z zielonego groszku i jarmużu.
Krem z zielonego groszku i jarmużu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• Pokrojoną cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie, dodać obraną i pokrojoną marchewkę i pietruszkę.
• Podlać 1,5 litra gorącej wody, dodać przyprawy i sól do smaku.
• Po 10 minutach gotowania dodać obrane i pokrojone ziemniaki oraz groszek zielony.
• Gotować do miękkości warzyw ok. 20 minut.
• Na koniec wrzucić liście jarmużu i gotować jeszcze 5 minut.
• Ugotowaną zupę zmiksować na gładki krem, doprawić solą i pieprzem, posypać na talerzu zieleniną.
Komentarze