Pikle warzywne z anyżem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pikle przygotowane wg tej receptury z pewnością przełamią dość popularną niechęć do specyficznego aromatu anyżu. Warzywa w aromatycznej marynacie, które wystarczy jedynie wymieszać z oliwą i sałatka gotowa.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 dużych, dość smukłych ogórków gruntowych (łącznie 750 g)
    250 g obranej marchewki (2 duże)
    200 g selera naciowego
    150 g oczyszczonego pora
    5 ząbków czosnku
    8 sporych gałązek mięty
    6 szklanek wrzątku
    2/3 szklanki octu 10%
    2 łyżki soli
    5 łyżek cukru
    po 1 i ½ łyżeczki suszonych ziół – tymianku, rozmarynu
    po 1 i ½ łyżeczki przypraw (całe ziarna)– owoców anyżu, owoców kolendry, kolorowego pieprzu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pikle warzywne z anyżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pikle warzywne z anyżem 1. Do garna przełożyć obrany i pokrojony w plastry czosnek, wsypać suszone zioła, całe przyprawy ziarniste, a także sól i pieprz.
  • Pikle warzywne z anyżem 2. Dołożyć pokrojone w plastry ogórki, marchewkę i por, drobno pokrojony seler naciowy oraz całe gałązki mięty. Zawartość garnka zalać octem i wrzącą wodą. Gdy całość zacznie wrzeć, gotować 5 min.
    Gotowe pikle nałożyć na gorąco do słoików, które następnie odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystudzenia. Zamknięte w ten sposób pikle należy przechowywać w chłodnym miejscu i zużyć w ciągu 3 – 4 tyg.
    Inny sposób – wystudzone pikle przełożyć do słoików. Pasteryzować 1 – 2 min. Ten sposób pozwala na przechowywanie przetworów do 12 miesięcy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować