Pikle przygotowane wg tej receptury z pewnością przełamią dość popularną niechęć do specyficznego aromatu anyżu. Warzywa w aromatycznej marynacie, które wystarczy jedynie wymieszać z oliwą i sałatka gotowa.
30 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
6 dużych, dość smukłych ogórków gruntowych (łącznie 750 g)
250 g obranej marchewki (2 duże)
200 g selera naciowego
150 g oczyszczonego pora
5 ząbków czosnku
8 sporych gałązek mięty
6 szklanek wrzątku
2/3 szklanki octu 10%
2 łyżki soli
5 łyżek cukru
po 1 i ½ łyżeczki suszonych ziół – tymianku, rozmarynu
po 1 i ½ łyżeczki przypraw (całe ziarna)– owoców anyżu, owoców kolendry, kolorowego pieprzu
Pikle warzywne z anyżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garna przełożyć obrany i pokrojony w plastry czosnek, wsypać suszone zioła, całe przyprawy ziarniste, a także sól i pieprz.
2.Dołożyć pokrojone w plastry ogórki, marchewkę i por, drobno pokrojony seler naciowy oraz całe gałązki mięty. Zawartość garnka zalać octem i wrzącą wodą. Gdy całość zacznie wrzeć, gotować 5 min.
Gotowe pikle nałożyć na gorąco do słoików, które następnie odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystudzenia. Zamknięte w ten sposób pikle należy przechowywać w chłodnym miejscu i zużyć w ciągu 3 – 4 tyg.
Inny sposób – wystudzone pikle przełożyć do słoików. Pasteryzować 1 – 2 min. Ten sposób pozwala na przechowywanie przetworów do 12 miesięcy.
Komentarze