Ogórki z rabarbarem i rodzynkami

  • wyświetlono: 179 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Ogórki w zalewie na bazie kompotu z rabarbaru, ze słodkim rodzynkowym akcentem i aromatycznymi dodatkami smakowymi. Istotnym elementem marynaty jest czarnuszka, oddająca przetworom swój wyrazisty, pikantny charakter.

P10
  • 8 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

ok. 1 kg ogórków gruntowych
2 średnie obrane białe cebule (łącznie 180 g)
130 g oczyszczonego rabarbaru
5 – 6 obranych ząbków czosnku
100 g rodzynków
6 szklanek wrzątku
2/3 szklanki octu 10%
po 1 łyżeczce suszonych ziół – tymianku, cząbru, estragonu
4 liście laurowe
8 kulek ziela angielskiego
8 goździków
1 łyżeczka całych nasion czarnuszki
1 łyżeczka całych nasion kminku
1 łyżeczka całych owoców kolendry
1 łyżeczka całych nasion białej gorczycy
4 łyżki cukru
2 łyżki soli

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Ogórki z rabarbarem i rodzynkami

  • Ogórki z rabarbarem i rodzynkami1. Do garnka przełożyć pokrojoną w ćwirerćplastry cebulę, rozdrobniony rabarbar i pokrojony w plastry czosnek. Wsypać suszone zioła, dodać korzenie i ziarniste przyprawy.
  • Ogórki z rabarbarem i rodzynkami2. Następnie wsypać cukier oraz sól, dołożyć pokrojone w plastry ogórki, wlać wrzątek i ocet. Całość doprowadzić do wrzenia, po czym gotować 5 min. Garnek zdjąć z ognia. Do zawartości garnka dodać rodzynki i wymieszać.
    Przygotowane ogórki nałożyć na gorąco do słoików, które następnie odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystudzenia. Zamknięte w ten sposób pikle należy przechowywać w chłodnym miejscu i zużyć w ciągu 3 – 4 tyg.
    Inny sposób – wystudzone ogórki przełożyć do słoików. Pasteryzować 1 – 2 min. Ten sposób pozwala na przechowywanie przetworów do 12 miesięcy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

przystawkatymianekSałatkaczosnekrodzynkiRabarbarśniadaniekminekkolacjaobiadocetPrzetworyprosteziele angielskietaniepikantneoryginalneczarnuszkamarynatagoździkido obiaduestragoncząberna ostrozalewaziołoweogórki gruntowekorzennez rodzynkamina kanapkibiała cebulado chlebaaromatycznedodatekpiklez rabarbaremliście lauroweowoce kolendryprzepis_miesiąca1000zaprawasłodko kwaśnebiała gorczycaw kompocie
 

Komentarze

Podobne przepisy

Dżem z rabarbaru i malin

Dodane przez: Skotka

Dżem z rabarbaru i malin

Pyszny, lekko winny i bardzo delikatny.

Dżem z rabarbaru i truskawek

Dodane przez: Gosia123

Dżem z rabarbaru i truskawek

Trochę pysznego lata zamkniętego...

Pikantne ogórki z chili

Dodane przez: bietka

Pikantne ogórki z chili

Pyszne pikantne ogóreczki, które...

Dodane przez: nataliak

Ogórki z chilli i miodem

Są słodkie i pikantne jednocześnie....

Ogórki z kurkumą i goździkami

Dodane przez: teresa-kr

Ogórki z kurkumą i goździkami

Bardzo aromatyczna sałatka ogórkowa

Dżem truskawkowo-rabarbarowy z melisą

Dodane przez: afrodyta

Dżem z truskawek i rabarbaru

Słodko-kwaśny dżem z nutą melisy....