Pikantny kurczak z salsą z mango, kolendry i mięty

4.5 (175 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Niezwykle aromatyczna, pachnąca świeżą kolendrą, miętą, orzeźwiająca salsa z delikatną słodkością mango, wyrazistym imbirem, limonką i czerwonymi pomidorami to rewelacyjny dodatek do grillowanego pikantnego kurczaka.

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • 500g fileta z kurczaka
    pikantna przyprawa do kurczaka
    olej do wysmarowania grillowej patelni

    Salsa:
    1 czerwona cebula
    2 pomidory
    1 łyżka drobno posiekanego imbiru
    1 mango
    1 limonka
    1 pęczek kolendry
    1 garść świeżej mięty
    4 łyżki oleju rzepakowego
    sól
    pieprz




Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Salsa

Pikantny kurczak z salsą z mango, kolendry i mięty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-01nxsa1 1. Cebulę obrać, pokroić w cienkie piórka, a imbir obrać i drobno posiekać.
  • image-1jd63wl 2. Pomidory umyć i pokroić w kostkę, a mango umyć, obrać i również pokroić w kostkę.
  • image-0ta0n00 3. Skórkę z limonki sparzyć wrzątkiem, wyszorować i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
  • image-19lkfmo 4. Kolendrę oraz liście mięty umyć i posiekać.
  • image-16lw7kc 5. Do miski przełożyć pokrojoną cebulę, pomidory, mango, posiekany imbir, dodać skórkę z limonki, posiekaną kolendrę, miętę, wlać oliwę i całość skropić sokiem z limonki. Doprawić solą, pieprzem, dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na około 2 godziny.
  • 6. Fileta z kurczaka umyć, wysuszyć, skropić olejem rzepakowym, oprószyć pikantną przyprawą i wstawić do lodówki na około 1,5 godziny.
  • 7. Po tym czasie usmażyć na mocno rozgrzanej, wysmarowanej olejem patelni grillowej. Fileta podawać z przygotowaną salsą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Mango

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować