Niezwykle aromatyczna, pachnąca świeżą kolendrą, miętą, orzeźwiająca salsa z delikatną słodkością mango, wyrazistym imbirem, limonką i czerwonymi pomidorami to rewelacyjny dodatek do grillowanego pikantnego kurczaka.
1 godz. 5 min
Składniki:
500g fileta z kurczaka
pikantna przyprawa do kurczaka
olej do wysmarowania grillowej patelni
Pikantny kurczak z salsą z mango, kolendry i mięty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obrać, pokroić w cienkie piórka, a imbir obrać i drobno posiekać.
2.Pomidory umyć i pokroić w kostkę, a mango umyć, obrać i również pokroić w kostkę.
3.Skórkę z limonki sparzyć wrzątkiem, wyszorować i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
4.Kolendrę oraz liście mięty umyć i posiekać.
5.Do miski przełożyć pokrojoną cebulę, pomidory, mango, posiekany imbir, dodać skórkę z limonki, posiekaną kolendrę, miętę, wlać oliwę i całość skropić sokiem z limonki. Doprawić solą, pieprzem, dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na około 2 godziny.
6.Fileta z kurczaka umyć, wysuszyć, skropić olejem rzepakowym, oprószyć pikantną przyprawą i wstawić do lodówki na około 1,5 godziny.
7.Po tym czasie usmażyć na mocno rozgrzanej, wysmarowanej olejem patelni grillowej. Fileta podawać z przygotowaną salsą.
Komentarze