Pikantne, serowe paluchy

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Niesamowicie szybko znika ze stołu.. ;)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka pszenna luksusowa: 500 gramów
    - drożdże piekarskie: 15 gramów
    - papryczka chilli czerwona: 1 sztuka
    - sól gruboziarnista: 1 łyżeczka
    - cukier biały lub brązowy: 1 szczypta
    - bazylia suszona: 2 łyżeczki
    - mleko(ciepłe): 240 mililitrów
    - Oliwa z oliwek extra virgin: 60 mililitrów
    - ser żółty: 150 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Pikantne, serowe paluchy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski kruszymy drożdże, dodajemy sól, szczyptę cukru oraz bazylię.
    Delikatnie rozcieramy łyżką aż drożdże zaczną pracować. Pozostawiamy na pięć minut.

    Następnie wsypujemy mąkę, posiekaną papryczkę chilli, dodajemy starty masdamer, oliwę oraz mleko.

    Wyrabiamy ręką, aż powstanie jednolita kulka.
    Przygotowane ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu na półtorej godziny.
  • Pikantne, serowe paluchy 2. Następnie dzielimy ciasto na dziesięć części. Każdą część rolujemy na stolnicy w długi wałek.

    Kiedy ciasto będzie o grubości mniej więcej 1 cm, dzielimy na mniejsze, około 5 cm paluszki.

    Blaszkę przykrywamy papierem do pieczenia, układamy paluszki w lekkich odstępach.
    Pieczemy przez piętnaście minut w temperaturze 180 stopni.

    Doskonałe z sosem czosnkowym lub ketchupem. ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka pszenna Mąka Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować