Pikantne, serowe paluchy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski kruszymy drożdże, dodajemy sól, szczyptę cukru oraz bazylię.
Delikatnie rozcieramy łyżką aż drożdże zaczną pracować. Pozostawiamy na pięć minut.
Następnie wsypujemy mąkę, posiekaną papryczkę chilli, dodajemy starty masdamer, oliwę oraz mleko.
Wyrabiamy ręką, aż powstanie jednolita kulka.
Przygotowane ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu na półtorej godziny.
2.Następnie dzielimy ciasto na dziesięć części. Każdą część rolujemy na stolnicy w długi wałek.
Kiedy ciasto będzie o grubości mniej więcej 1 cm, dzielimy na mniejsze, około 5 cm paluszki.
Blaszkę przykrywamy papierem do pieczenia, układamy paluszki w lekkich odstępach.
Pieczemy przez piętnaście minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze