Pikantna pierś z kaczki z gruszkami

4.5 (197 ocen)

  • 3 godz.

Wg Roberta Sowy

  • 3 godz.

Składniki:


  • 4 piersi z kaczki ze skórą
    2 łyżki oleju rzepakowego
    1/2 kostki masła
    4 duże gruszki
    3 łyżki miodu
    50 ml wina śliwkowego
    sok z cytryny
    kilka gałązek rozmarynu
    łyżeczka pieprzu
    Marynata:
    4 łyżki oliwy z oliwek
    opakowanie pikantnej przyprawy do kurczaka
    sól morska
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pikantna pierś z kaczki z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nożem ponacinałem skórę piersi z kaczki. Przyprawę wymieszałem z oliwą i dokładnie natarłem piersi z kaczki. Wstawiłem do lodówki na 2 godziny. Gruszki obrałem ,usunąłem gniazda nasienne i pokroiłem na nieduże cząstki. Skropiłem z sokiem z cytryny ,podsmażyłem na roztopionym maśle z olejem. Wlałem wino ze śliwek ,chwilę gotowałem aby odparowało ,dodałem miód. Dusiłem chwilę. Doprawiłem do smaku listkami rozmarynu ,sokiem z cytryny i pieprzem. Piersi obsmażyłem na rumiano na oleju. Ułożyłem na blaszce i piekłem 20 min. w temperaturze 180 stopni C. Przełożyłem na deskę i odstawiłem na kilka minut aby mięso odpoczęło ,a następnie pokroiłem w plastry. Mięso podałem z gruszkami i sosem powstałym podczas duszenia gruszek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować