4 piersi z kaczki ze skórą
2 łyżki oleju rzepakowego
1/2 kostki masła
4 duże gruszki
3 łyżki miodu
50 ml wina śliwkowego
sok z cytryny
kilka gałązek rozmarynu
łyżeczka pieprzu
Marynata:
4 łyżki oliwy z oliwek
opakowanie pikantnej przyprawy do kurczaka
sól morska
Pikantna pierś z kaczki z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nożem ponacinałem skórę piersi z kaczki. Przyprawę wymieszałem z oliwą i dokładnie natarłem piersi z kaczki. Wstawiłem do lodówki na 2 godziny. Gruszki obrałem ,usunąłem gniazda nasienne i pokroiłem na nieduże cząstki. Skropiłem z sokiem z cytryny ,podsmażyłem na roztopionym maśle z olejem. Wlałem wino ze śliwek ,chwilę gotowałem aby odparowało ,dodałem miód. Dusiłem chwilę. Doprawiłem do smaku listkami rozmarynu ,sokiem z cytryny i pieprzem. Piersi obsmażyłem na rumiano na oleju. Ułożyłem na blaszce i piekłem 20 min. w temperaturze 180 stopni C. Przełożyłem na deskę i odstawiłem na kilka minut aby mięso odpoczęło ,a następnie pokroiłem w plastry. Mięso podałem z gruszkami i sosem powstałym podczas duszenia gruszek.
Komentarze