Mizeria zupełnie nietypowa. Oprócz świeżych ogórków i cebulki, sałatka zawiera jeszcze w swym składzie korniszony i jabłko. Dodatkowo - dla smaku i aromatu – miętę, prażone ziarna słonecznika oraz charakterne przyprawy. Smacznie polecam!
10 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1 większy ogórek szklarniowy (250 g)
250 g korniszonów – ogórków konserwowych
2 większe jabłka (łącznie 250 g)
1 średnia biała cebula (100 g)
2 łyżki posiekanej mięty
2 łyżki prażonych ziaren słonecznika łuskanego
2 łyżki majonezu
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
½ łyżeczki mielonego imbiru
½ łyżeczki mielonej kurkumy
sól do smaku
kolorowy pieprz mielony do smaku
Nietypowa mizeria - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Świeżego ogórka pokroić w ćwierćplastry, korniszony – w plastry lub półplastry, pozbawione gniazd nasiennych jabłka – w kostkę. Rozdrobnione składniki przełożyć do miski. Dodać obraną i posiekaną cebulę, miętę, wsypać pieprz ziołowy, imbir i kurkumę, wlać sok z cytryny. Składniki wymieszać.
2.Dołożyć ziarna słonecznika i majonez – ponownie wymieszać. Sałatkę doprawić do smaku solą i kolorowym pieprzem.
Komentarze