Piersi kurczaka z patelni grillowej w %

4.5 (149 ocen)

  • 30 min

Spodobał mi się pomysł dodawania alkoholu do marynat mięsnych

  • 30 min

Składniki:

  • 4 płaskie pojedyncze piersi z kurczaka
    25 mll wytrawnej cytrynówki
    1/4 szklanki oleju z pestek winogron
    1 łyżeczka mielonej papryki
    szczypta chilli w płatkach
    1/2 łyżeczki soli
    sok z 1/2 dużej soczystej mandarynki
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Piersi kurczaka z patelni grillowej w % - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Marynata do kurczaka z cytrynówką 1. Piersi lekko ugnieść dłonią by nadać im kształt. Przygotować marynatę z przypraw , oleju , cytrynówki i soku z mandarynki .
  • Piersi kurczaka w marynacie 2. Dokładnie wetrzeć ją w mięso
  • Piersi z kurczaka w marynacie w lodówce 3. i zostawić w lodówce na godzinę .
  • Piersi kurczaka smażenie jednej strony 4. Wyjąć i obetrzeć z marynaty .
    Rozgrzać patelnię grillową . Kłaść mięso .Opiekać po ok. minut aż się samo ,,odklei" od patelni
  • Piersi na patelni grilowej- smażenie 5. przełożyć na drugą stronę .Znów poczekać aż samo odejdzie od dna .
  • Usmażone piersi duszone pod przykryciem 6. Przykryć szczelną pokrywką i dopiec .Odkryć - skropić kilkoma łyżkami marynaty . Znów przykryć na kilka sekund .

Porady

Cytrynowy aromat + ostre przyprawy to mieszanka akurat na grilla . A , że czas i pogoda nie na grillowanie na otwartej przestrzeni to robimy sobie imprezę w domu na patelni grillowej .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kurczak Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować