Piersi kurczaka w sosie z dynią i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi z kurczaka myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.Oprószamy je solą i pieprzem.Dodajemy świeże listki tymianku i oliwę.Wszystko razem mieszamy.Następnie dodajemy mąkę i dokładnie obtaczamy w niej filety
2.Dynię kroimy w większą kostkę,pieczarki na ćwiartki a cebulkę drobno siekamy.W szerokim garnku roztapiamy 1,5 łyżki masła,wkładamy piersi kurczaka i smażymy około 2 minut z każdej strony,aż się zrumienią.Wyjmujemy na talerz.
3..Do tego samego garnka wlewamy oliwę,dodajemy cebulkę i pieczarki.Smażymy około 1-2 minuty,aż delikatnie się zrumienią.Podczas obsmażania składników wszelkie zrumienienia w garnku sa naturalne.Rozpuszczą się w sosie i nadadzą smak i kolor daniu.Pieczarki z cebulką wykładamy na talerz.
4.Do tego samego garnka dodajemy resztę masła i wkładamy dynię.Podsmażamy ją około 1-2 minut.Na dyni układamy piersi kurczaka.Wlewamy bulion i gotujemy na małym ogniu około 3 minuty.Musimy uważać,gdyż dynie szybko może się rozgotować.Nie mieszamy.
5.Dodajemy śmietankę,natkę pietruszki i pieczarki.Aby sos równomiernie się rozprowadził delikatnie przechylamy garnek lub potrząsamy.Gotujemy około 1 minuty,aż sos trochę zgęstnieje.Podajemy z ziemniakami.
Inspiracja:Kwestia Smaku
Komentarze