Piersi kurczaka w sosie z dynią i pieczarkami

4.5 (156 ocen)

Kolejna propozycja na jesienne danie z wykorzystaniem dyni.

Składniki:

  • 3 pojedyncze piersi kurczaka
    500g obranej dyni
    300g pieczarek
    1 łyżka świeżego tymianku
    1 średnia cebula
    125 ml śmietanki kremowej 30%
    3-4 łyżki mąki
    3 łyżki masła
    1 łyżka oliwy
    600 ml bulionu warzywnego
    natka pietruszki
    pieprz
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Piersi kurczaka w sosie z dynią i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi z kurczaka myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.Oprószamy je solą i pieprzem.Dodajemy świeże listki tymianku i oliwę.Wszystko razem mieszamy.Następnie dodajemy mąkę i dokładnie obtaczamy w niej filety
  • 2. Dynię kroimy w większą kostkę,pieczarki na ćwiartki a cebulkę drobno siekamy.W szerokim garnku roztapiamy 1,5 łyżki masła,wkładamy piersi kurczaka i smażymy około 2 minut z każdej strony,aż się zrumienią.Wyjmujemy na talerz.
  • 3. .Do tego samego garnka wlewamy oliwę,dodajemy cebulkę i pieczarki.Smażymy około 1-2 minuty,aż delikatnie się zrumienią.Podczas obsmażania składników wszelkie zrumienienia w garnku sa naturalne.Rozpuszczą się w sosie i nadadzą smak i kolor daniu.Pieczarki z cebulką wykładamy na talerz.
  • 4. Do tego samego garnka dodajemy resztę masła i wkładamy dynię.Podsmażamy ją około 1-2 minut.Na dyni układamy piersi kurczaka.Wlewamy bulion i gotujemy na małym ogniu około 3 minuty.Musimy uważać,gdyż dynie szybko może się rozgotować.Nie mieszamy.
  • 5. Dodajemy śmietankę,natkę pietruszki i pieczarki.Aby sos równomiernie się rozprowadził delikatnie przechylamy garnek lub potrząsamy.Gotujemy około 1 minuty,aż sos trochę zgęstnieje.Podajemy z ziemniakami.
    Inspiracja:Kwestia Smaku
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować