Delikatne mięso, z pysznym i aksamitnym sosem. Danie proste i szybkie do przygotowania, ale nadaje się na niedzielny obiad. Najbardziej smakuje nam z kaszą, ale można podać go z ziemniakami, ryżem lub makaronem.
Pierś z kurczaka w sosie musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju.
Pierś z kurczaka umyć i oczyścić, a następnie pokroić w mniejsze kawałki i przyprawić solą oraz pieprzem. Dodać na patelnię i obsmażyć mięso na złoty kolor.
Po chwili całość zalać bulionem, zagotować.
W odrobinie zimnej wody wymieszać mąkę, dodać śmietanę i połączyć. Śmietanę z mąką wlać na patelnię, zagotować, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz musztardą. Całość pogotować, na niewielkim ogniu, przez około 20 minut.
Kurczaka w sosie podać z ziemniakami, kaszą czy ryżem, posypanego posiekaną natką pietruszki.
Komentarze