Pierś z kurczaka w sosie musztardowym

5 (5 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

Delikatne mięso, z pysznym i aksamitnym sosem. Danie proste i szybkie do przygotowania, ale nadaje się na niedzielny obiad. Najbardziej smakuje nam z kaszą, ale można podać go z ziemniakami, ryżem lub makaronem.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
    2-3 łyżki ostrej musztardy
    1 cebula
    200ml śmietany 18%
    2 szklanki bulionu
    1-2 łyżki mąki
    Olej
    Sól, pieprz
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

5 (5 ocen)

Zobacz również:

Dania z kurczaka

Pierś z kurczaka w sosie musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju.
    Pierś z kurczaka umyć i oczyścić, a następnie pokroić w mniejsze kawałki i przyprawić solą oraz pieprzem. Dodać na patelnię i obsmażyć mięso na złoty kolor.
    Po chwili całość zalać bulionem, zagotować.
    W odrobinie zimnej wody wymieszać mąkę, dodać śmietanę i połączyć. Śmietanę z mąką wlać na patelnię, zagotować, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz musztardą. Całość pogotować, na niewielkim ogniu, przez około 20 minut.
    Kurczaka w sosie podać z ziemniakami, kaszą czy ryżem, posypanego posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana Musztarda Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja Szybka kuchnia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować