Delikatne mięso, z pysznym i aromatycznych sosem. Danie proste i szybkie do przygotowania, ale nadaje się na niedzielny obiad. Najbardziej smakuje nam z ziemniakami, ale można podać go z ryżem lub makaronem.
Pierś z kurczaka w sosie koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bulion zagotowujemy, dodajemy posiekany koperek oraz mrożoną włoszczyznę.
Do śmietany dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie łączymy śmietanę z bulionem.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, tak aby nie było grudek. Sos podgrzewamy na wolnym ogniu, cały czas mieszając aż zgęstnieje.
Jeśli sos jest zbyt gęsty, możemy regulować jego konsystencję dolewając wody.
Sos koperkowy doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Pierś z kurczaka myjemy i oczyszczamy, a następnie kroimy w kawałki i oprószamy przyprawą do kurczaka. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy z oliwek. Pierś z kurczaka smażymy na złoto.
Kawałki mięsa przekładamy do sosu i dusimy razem około 10 min.
Komentarze