Pierś z kurczaka w sosie koperkowym

4.99 (189 ocen)

  • 1 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Delikatne mięso, z pysznym i aromatycznych sosem. Danie proste i szybkie do przygotowania, ale nadaje się na niedzielny obiad. Najbardziej smakuje nam z ziemniakami, ale można podać go z ryżem lub makaronem.

  • 1 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
    Przyprawa do kurczaka

    300-350 ml buliony warzywnego
    1 pęczek koperku
    Garść mrożonej włoszczyzny
    200g śmietany 18%
    2 łyżki mąki
    sól, pieprz
    oliwa
Wystaw ocenę:

4.99 (189 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos koperkowy

Pierś z kurczaka w sosie koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bulion zagotowujemy, dodajemy posiekany koperek oraz mrożoną włoszczyznę.
    Do śmietany dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie łączymy śmietanę z bulionem.
    Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, tak aby nie było grudek. Sos podgrzewamy na wolnym ogniu, cały czas mieszając aż zgęstnieje.
    Jeśli sos jest zbyt gęsty, możemy regulować jego konsystencję dolewając wody.
    Sos koperkowy doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

    Pierś z kurczaka myjemy i oczyszczamy, a następnie kroimy w kawałki i oprószamy przyprawą do kurczaka. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy z oliwek. Pierś z kurczaka smażymy na złoto.
    Kawałki mięsa przekładamy do sosu i dusimy razem około 10 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować