Pierś z kurczaka w cieście drożdżowym

  • wyświetlono: 3339 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Pyszny pomysł na obiad

anna1984
  • 45min

Składniki

CIASTO:
0,5 kg mąki
25 g świeżych drożdży
1 szkl. ciepłej wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
RESZTA SKŁADNIKÓW
1 duża pierś z kurczaka
kilka pieczarek'
cebula
2 plasterki sera żółtego
1 jajko
przyprawy

Sposób przygotowania przepisu:

Pierś z kurczaka w cieście drożdżowym

  • 1. Drożdże rozdrabniamy w wodzie dodajemy do tego cukier mieszamy aż drożdże się rozpuszczą na chwilę odstawiamy.
  • 2. Dodajemy do mąki i całość mieszamy, solimy. Wyrabiamy ciasto. Nie powinno być ono zbyt grube
  • 3. Pierś z kurczaka rozcinamy na pół, lekko ubijamy jak na kotleciki, przyprawiamy i podsmażamy na patelni , pieczarki kroimy z cebulką i również podsmażamy
  • 4. z Wyrośniętego ciasta formujemy średnie owalne kółko i nakładamy na nie pierś z kurczaka na to pieczarki z cebulką i ser żółty. na całość nakładamy drugie owalne ciasto i przyciskamy aby się skleiło. Smarujemy jajkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni na ok 20 minut. Podajemy z ziemniaczkami, surówką itp

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

w_kilka_chwilmoj_niedzielny_obiadszkola_babcimama_mnie_nauczylaobiadkurczak w cieście

Komentarze

Podobne przepisy

image-0bv8h2a

Dodane przez: Kasja1986

Spaghetti z nadzianymi pulpecikami

Pyszny, gęsty sos pomidorowy, a...

Duszony schab w sosie musztardowym

Dodane przez: StaryZeszyt

Duszony schab w sosie musztardowym

Aksamitny sos z musztardy francuskiej...

SCHAB PIECZONY W MUSZTARDZIE

Dodane przez: zuzka8513

SCHAB PIECZONY W MUSZTARDZIE

DZIĘKI CAŁONOCNEMU MARYNOWANIU...

Zrazy wieprzowe faszerowane szpinakiem podane z sałatką z selera naciowego.

Dodane przez: Alicja10101992

Zrazy z szynki wieprzowej faszerowane szpinakiem...

Zrazy z szynki wieprzowej faszerowane...

image-06jtufn

Dodane przez: Ewelina Marcin

Kotleciki z pomidorową niespodzianką

Aromatyczne mięsne kuleczki ze...

image-1qg4ynu

Dodane przez: Tulipan

Gulasz wieprzowo-pomidorowy

Syty i bardzo smaczny gulasz.