piersi z kurczaka (po jednej na osobę)
sól
pieprz
2 łyżki oliwy
1 łyżka octu balsamicznego
szczypta mięty
szczypta bazylii
pół łyżeczki słodkiej papryczki
300 g marchewki (drobnej)
2 łyżki miodu
2 łyżki nalewki lub wina
na surówkę
biała kapusta
marchewka
cebula
cukier
sól
sok z cytryny
oliwa
Pierś z kurczaka gotowana na parze z marchewkami glazurowanymi i surówką z białej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi z kurczaka zamarynować w roztworze przygotowanym z oliwy, octu balsamicznego i przypraw.
Marchewki oczyścić i ugotować na półmiękko.
Kapustę posiekać, marchewkę zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w półplasterki. Doprawić oliwą, cukrem, solą i sokiem z cytryny, można dodać natkę pietruszki.
W garnku nastawić sito do gotowania na parze, kiedy woda się zagotuje ułożyć porcje mięsa i parować ok 10- 12 min pod przykryciem.
Na patelnię wlać miód i nalewkę, kiedy zacznie wrzeć włożyć marchewki i smażyć aż płyn odparuje a marchewka otoczy się glazurą i lekko zarumieni.
Komentarze