Wieprzowina gotowana na parze przepyszna, delikatna i aromatyczne, może być świetnym pomysłem na świąteczny obiad.
1 godz. 20 min
Składniki:
1 kg wieprzowiny (najlepiej szynki, ale może być też łopatka lub karkówka)
1/2 szkl czerwonego wina
1/2 szkl białego wina
1 szkl wody
2 łyżeczki soli
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
8 ziaren pieprzu
1 łyżeczka tymianku
Wieprzowina gotowana na parze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do wody dodać wina oraz wszystkie przyprawy i gotować 10 min. Po tym czasie marynatę przecedzić i pozostawić do przestudzenia. Mięso umyć i za pomocą strzykawki i grubej igły naszprycować marynatą mięso. Tak zamarynowaną wieprzowinę włożyć do naczynia do gotowania na parze i gotować ok. 1 h, aż mięso będzie miękkie.
Podawać samą jako dodatek do obiadu lub z ulubionym sosem
Komentarze