Wieprzowina gotowana na parze

4.49 (180 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Wieprzowina gotowana na parze przepyszna, delikatna i aromatyczne, może być świetnym pomysłem na świąteczny obiad.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 kg wieprzowiny (najlepiej szynki, ale może być też łopatka lub karkówka)
    1/2 szkl czerwonego wina
    1/2 szkl białego wina
    1 szkl wody
    2 łyżeczki soli
    2 liście laurowe
    4 ziarna ziela angielskiego
    8 ziaren pieprzu
    1 łyżeczka tymianku
Wystaw ocenę:

4.49 (180 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne

Wieprzowina gotowana na parze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do wody dodać wina oraz wszystkie przyprawy i gotować 10 min. Po tym czasie marynatę przecedzić i pozostawić do przestudzenia. Mięso umyć i za pomocą strzykawki i grubej igły naszprycować marynatą mięso. Tak zamarynowaną wieprzowinę włożyć do naczynia do gotowania na parze i gotować ok. 1 h, aż mięso będzie miękkie.
    Podawać samą jako dodatek do obiadu lub z ulubionym sosem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować