Pierś z brokułami w cieście francuskim

  • wyświetlono: 9628 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Szybko się ją przygotowuje ale jeszcze szybciej znika z talerza

Nana123

Składniki

1 podwójny filet z kurczaka
Opakowanie ciasta francuskiego
1 mały brokuł
1 cebula
1 jajko
30-40g serka topionego z ziołami
2 łyżki gęstej śmietany
Przyprawa do kurczaka
Słodka papryka
Sól, pieprz
Olej do smażenia

Sposób przygotowania przepisu:

Pierś z brokułami w cieście francuskim

  • 1. Brokuł podzielić na małe różyczki i gotować 3-4 minuty w osolonej wodzie. .
  • 2. Odcedzić i pozostawić do ostygnięcia.
  • 3. Pierś umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroć w cienkie paski różnej długości.
  • 4. Posypać przyprawą do kurczaka i smażyć na rozgrzanym oleju od czasu do czasu mieszając.
  • 5. W międzyczasie obrać cebulę, pokroić w kostkę i dodać do kurczaka. .
  • 6. Razem smażyć aż cebula się zeszkli. Przyprawić słodką papryką, solą i pieprzem.
  • 7. Dodać do mięsa serek topiony i mieszać aż się rozpuści i połączy z piersią.
  • 8. Dołożyć śmietanę i jeszcze chwilkę podsmażyć.
  • 9. Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia.
  • 10. Wyjąć z lodówki ciasto francuskie i rozłożyć na płaskiej powierzchni..
  • 11. Z każdej strony, wzdłuż dłuższego boku zrobić nacięcia około 6-8cm, w odstępach 2cm.
  • 12. Po środku pozostanie kilka centymetrów niepociętego ciasta, na które właśnie trzeba wykłożyć sos z kurczakiem i rozłożyć brokuła.
  • 13. Zwinąć ciasto. Nacięte paseczki zaplatać, przekładajac na zmianę prawy, lewy, prawy, lewy itd.
  • 14. Na koniec posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem.
  • 15. Wstawić do piecyka i piec w temperaturze 200 stopni ok. 20-30 minut aż zrobi się złociste.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

slodkie_zyciemama_mnie_nauczyla

Komentarze

Podobne przepisy

image-1457i3r

Dodane przez: Di gotuje

Boczek z rękawa (pieczony)

Prosta i szyba wersja na pieczony...

Chutney z czerwonej cebuli

Dodane przez: 2milutka

Chutney z czerwonej cebuli

Doskonały dodatek do pieczonych...

:)

Dodane przez: beciiaaa

Pieczarki faszerowane szynką i serami z piekarnika

Pyszne, soczyste pieczarki z piekarnika....

image-0vlwrlm

Dodane przez: Ewelina Marcin

Jajka faszerowane brokułem z nutą szczypiorku

Jajko na twardo faszerowane masą...

Twarożek

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Twarożek z marchweką i szczypiorkiem

Jeśłi pozostanie nam marchewka...

chipsy z pasternaku

Dodane przez: Gospodyni

Chipsy z pasternaku

Chipsy z ziemniaków, jarmużu, dlaczego...