Pierś z brokułami w cieście francuskim

4.5 (184 ocen)

Szybko się ją przygotowuje ale jeszcze szybciej znika z talerza

Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
    Opakowanie ciasta francuskiego
    1 mały brokuł
    1 cebula
    1 jajko
    30-40g serka topionego z ziołami
    2 łyżki gęstej śmietany
    Przyprawa do kurczaka
    Słodka papryka
    Sól, pieprz
    Olej do smażenia

Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Desery Przystawki

Pierś z brokułami w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brokuł podzielić na małe różyczki i gotować 3-4 minuty w osolonej wodzie. .
  • 2. Odcedzić i pozostawić do ostygnięcia.
  • 3. Pierś umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroć w cienkie paski różnej długości.
  • 4. Posypać przyprawą do kurczaka i smażyć na rozgrzanym oleju od czasu do czasu mieszając.
  • 5. W międzyczasie obrać cebulę, pokroić w kostkę i dodać do kurczaka. .
  • 6. Razem smażyć aż cebula się zeszkli. Przyprawić słodką papryką, solą i pieprzem.
  • 7. Dodać do mięsa serek topiony i mieszać aż się rozpuści i połączy z piersią.
  • 8. Dołożyć śmietanę i jeszcze chwilkę podsmażyć.
  • 9. Wyjąć z lodówki ciasto francuskie i rozłożyć na płaskiej powierzchni..
  • 10. Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia.
  • 11. Z każdej strony, wzdłuż dłuższego boku zrobić nacięcia około 6-8cm, w odstępach 2cm.
  • 12. Po środku pozostanie kilka centymetrów niepociętego ciasta, na które właśnie trzeba wykłożyć sos z kurczakiem i rozłożyć brokuła.
  • 13. Zwinąć ciasto. Nacięte paseczki zaplatać, przekładajac na zmianę prawy, lewy, prawy, lewy itd.
  • 14. Na koniec posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem.
  • 15. Wstawić do piecyka i piec w temperaturze 200 stopni ok. 20-30 minut aż zrobi się złociste.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować