Pierś owinięta plastrami cukinii pod pierzynką z sera

4.99 (149 ocen)

  • 60 min

Kolejna propozycja na piersi z kurczaka. Mój małżonek je uwielbia więc staram się je urozmaicać:)

  • 60 min

Składniki:

  • 4 średniej wielkości piersi z kurczaka
    8 plastrów cukinii ( długich pasków)
    1,5 łyżeczki soli czosnkowej
    2,5 łyżeczki przyprawy do kurczaka
    2 łyżeczki majeranku
    Osypka serowa:
    2-3 dag sera żółtego
    1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
    1 łyżeczka majeranku
Wystaw ocenę:

4.99 (149 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pierś owinięta plastrami cukinii pod pierzynką z sera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Piersi zawinięte w cukinię przed włożeniem do piekarnika 1. Mięso umyć, osuszyć i oczyścić z błonek, nadmiaru tłuszczu. Odkroić polędwiczki ale ich nie wyrzucać. W miseczce wymieszać 1,5 łyżeczki soli z 2 łyżeczkami przyprawy do kurczaka i 2 łyżeczkami majeranku. Przygotowaną mieszanką natrzeć porządnie mięso i odstawić na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie wyjąć mięso z lodówki. Rozgrzać piekarnik do 200 st. Pierś obsmażyć z obu stron na rumiano na patelni grillowej. W między czasie plastry cukinii posypać delikatnie przyprawą do kurczaka. Piersi zdjąć z patelni i owinąć każdą pierś w 1-2 plastry cukinii (w zależności jak duża cukinia). Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć mięso. Piec w piekarniku około 15-18 minut. W między czasie ser zetrzeć na drobnych oczkach dodać przyprawę i majeranek i wymieszać. Gdy zakończy się proces pieczenia, wyłączyć piekarnik i wyjąć blachę i mięso osypać serem. Blachę wstawić do wyłączonego piekarnika na około 1-2 minut. Podawać gorące z ziemniakami i mizerią:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować