Pierś drobiowa z wędzonką i nutą słodyczy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Uwielbiam eksperymentować z nadzieniem do różnych rolad mięsnych, tym razem wycudowałam w smaku wędzonki i odrobiny słodyczy ananasa. Polecam z całą odpowiedzialnością :)

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • większa podwójna pierś z kurczaka
    3 kawałki kabanosa
    2 duże plastry szynki gotowanej
    20 g sera pleśniowego Lazur błękitny
    mała garść lekko podgotowanego makaronu ryżowego lub ryżu (służy jako wypełniacz)
    2 plastry ananasa pociętego na kawałeczki
    łyżka suszonej żurawiny
    180 g boczku wędzonego w cienkich plasterkach
    sól, pieprz mielony, papryka słodka, czosnek granulowany, swoje ulubione zioła (u mnie mieszanka ziół Ojca Mateusza)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne

Pierś drobiowa z wędzonką i nutą słodyczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1mj0q0d 1. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i rozbić dokładnie przez folię spożywczą tak aby powstał duży płat mięsa.
  • image-1rtng21 2. Posypać przyprawami i ziołami, po całości ułożyć szynkę i makaron, z jednego boku kabanosy.
  • image-1bwcf00 3. Na to pocięty ananas, pokruszony ser i żórawinę.
  • image-0bqwq9c 4. Zwinąć ściśle w roladę zaczynając od boku z kabanosami, zwinietą obłożyć dookoła plasterkami boczku, ułożyć w wysmarowanym wcześniej naczyniu do zapiekania, po wierzchu posypać lekko przyprawami.

    Jeśli mamy miejsce w naczyniu, można mięso obłożyć ziemniakami.
  • image-03uh1cc 5. Piec ok. 45 minut w 180 stopniach, na początku pod przykryciem a później odkryć naczynie, zwiększyć temperaturę i zrumienić do uzyskania ładnego koloru.
  • image-0dq4ads 6. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować