Uwielbiam eksperymentować z nadzieniem do różnych rolad mięsnych, tym razem wycudowałam w smaku wędzonki i odrobiny słodyczy ananasa. Polecam z całą odpowiedzialnością :)
1 godz. 10 min
Składniki:
większa podwójna pierś z kurczaka
3 kawałki kabanosa
2 duże plastry szynki gotowanej
20 g sera pleśniowego Lazur błękitny
mała garść lekko podgotowanego makaronu ryżowego lub ryżu (służy jako wypełniacz)
2 plastry ananasa pociętego na kawałeczki
łyżka suszonej żurawiny
180 g boczku wędzonego w cienkich plasterkach
sól, pieprz mielony, papryka słodka, czosnek granulowany, swoje ulubione zioła (u mnie mieszanka ziół Ojca Mateusza)
Pierś drobiowa z wędzonką i nutą słodyczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i rozbić dokładnie przez folię spożywczą tak aby powstał duży płat mięsa.
2.Posypać przyprawami i ziołami, po całości ułożyć szynkę i makaron, z jednego boku kabanosy.
3.Na to pocięty ananas, pokruszony ser i żórawinę.
4.Zwinąć ściśle w roladę zaczynając od boku z kabanosami, zwinietą obłożyć dookoła plasterkami boczku, ułożyć w wysmarowanym wcześniej naczyniu do zapiekania, po wierzchu posypać lekko przyprawami.
Jeśli mamy miejsce w naczyniu, można mięso obłożyć ziemniakami.
5.Piec ok. 45 minut w 180 stopniach, na początku pod przykryciem a później odkryć naczynie, zwiększyć temperaturę i zrumienić do uzyskania ładnego koloru.
Komentarze