1 duża podwójna pierś z kurczaka
1 duży pęczek świeżego szpinaku
1 opakowanie chudej fety
2 łyżki masła do szpinaku + 2 ząbki przeciśniętego czosnku
trochę posiekanego koperku na wierzch
sól, pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany do smaku
1 łyżka maggi do szpinaku
bulion do podlewania w trakcie pieczenia
Pierś drobiowa ze szpinakiem i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak dokładnie umyć, poobcinać łodyżki, wrzucić na wrzątek i pogotować 5 minut, odcedzić. Jak lekko przestygnie, posiekać, wrzucić na rozgrzane masło, dodać przeciśnięty czosnek, pieprz i maggi.
Można dosmaczyć troszkę solą ale najpierw sprawdzić czy trzeba, odstawić do wystygnięcia.
Umytą pierś z kurczaka podzielić na 4 porcje, rozklepać, posypać z obu stron przyprawami. Ser feta pokroić na 0,5 cm plastry.
Na połówce fileta kłaść łyżkę szpinaku, na to fetę, zakryć drugą połową i pospinać wykałaczkami.
Wstawić do piekarnika i piec ok.40 minut w temp.170 stopni, często podlewając bulionem. Przed końcem pieczenia można posypać wierzch koperkiem i polać stopionym masłem, wtedy się ładnie zrumienią.
Komentarze