Pierś drobiowa ze szpinakiem i fetą

5 (1 ocen)

Danie doskonałe, proste, pyszne i zdrowe

Składniki:

  • 1 duża podwójna pierś z kurczaka
    1 duży pęczek świeżego szpinaku
    1 opakowanie chudej fety
    2 łyżki masła do szpinaku + 2 ząbki przeciśniętego czosnku
    trochę posiekanego koperku na wierzch
    sól, pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany do smaku
    1 łyżka maggi do szpinaku
    bulion do podlewania w trakcie pieczenia
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne

Pierś drobiowa ze szpinakiem i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0puh8l1 1. Szpinak dokładnie umyć, poobcinać łodyżki, wrzucić na wrzątek i pogotować 5 minut, odcedzić. Jak lekko przestygnie, posiekać, wrzucić na rozgrzane masło, dodać przeciśnięty czosnek, pieprz i maggi.
    Można dosmaczyć troszkę solą ale najpierw sprawdzić czy trzeba, odstawić do wystygnięcia.
    Umytą pierś z kurczaka podzielić na 4 porcje, rozklepać, posypać z obu stron przyprawami. Ser feta pokroić na 0,5 cm plastry.
    Na połówce fileta kłaść łyżkę szpinaku, na to fetę, zakryć drugą połową i pospinać wykałaczkami.
    Wstawić do piekarnika i piec ok.40 minut w temp.170 stopni, często podlewając bulionem. Przed końcem pieczenia można posypać wierzch koperkiem i polać stopionym masłem, wtedy się ładnie zrumienią.

    Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Feta Szpinak Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować