Tulipany - pierożki z mięsem z piekarnika

4.5 (154 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

W Dniu Kobiet na wielu stołach na pewno pojawiły się tulipany. U mnie też były tulipany. Jedne wstawiłam do wazonu, a drugie wyłożyłam na półmisek.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego z indyka
    80 g sera żółtego gouda
    1/2 łyżeczki słodkiej papryki
    pieprz czarny świeżo mielony
    1/2 drobniutko pokrojonej cebuli
    sól do smaku

    400 g mąki pszennej
    50 g drożdży świeżych
    1/3 szklanki mleka
    łyżeczka cukru
    jajko
    125 g margaryny Kasia
    2 łyżki śmietany 18 %
    szczypta słodkiej mielonej papryki
    szczypta soli

    jajko
    sezam
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Tulipany - pierożki z mięsem z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mięsa dodać starty na tarce ser, drobno pokrojoną cebulkę, paprykę mieloną, pieprz i sól do smaku. Dobrze pomieszać. Wyrobić ręką, aż mięso zacznie się kleić. Drożdże wymieszać w ciepłym mleku z dodatkiem cukru. Mąkę wsypać do miseczki i dodać pokrojoną w płatki margarynę. Pomieszać i dodać pozostałe składniki. Zagnieść ciasto. Dobrze wyrobić już na stolnicy. Posypywać lekko mąką. Podzielić na 3 części. Wałkować placki i wykrawać kółka, tak jak na pierogi, tylko troszkę grubsze. Nakładać farsz i zalepiać. Formować kule. Układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Układać łączeniem do spodu. Każdy pierożek naciąć na krzyż. Lekko odchylić ciasto. Posmarować pierożki roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30-40 min. Podawać ciepłe, najlepiej z czerwonym barszczykiem. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować