Pierożki z kiszoną kapustą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Od 30 marca prowadzę bloga, miał być o wszystkim co dzieje się w każdego dnia. W końcu stał się w przeważającej części blogiem kulinarnym. Sama czerpię sporo inspiracji od innych blogerów i blogerek.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto

    250g mąki
    20g drożdży
    150ml mleka
    75g masła
    1/2 łyżeczki soli
    Farsz
    1/2 piersi z kurczaka
    20 dag. kapusty kiszonej
    szczypiorek
    przyprawy, sól. pieprz, listek laurowy, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego i oczywiście można dodać kminek.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Pierożki z kiszoną kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto
    rożdże rozkruszyć, posypać cukrem lub glukozą.Ja posypuję glukozą ,rozczyn szybciej pracuje.Rozetrzeć .Odstawić na kilka minut, żeby się rozpuściły.Po tym czasie dodać letniego mleka wymieszać.
    ,oprószyć mąką.Kiedy mąka na rozczynie będzie popękana a rozczyn spieniony, delikatnie wymieszać.Dodać letnie mleko ,rozpuszczone i ostudzone masło.Zagnieść gładkie ciasto ręcznie lub mikserem.Posypać mąką.Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia przykryte ściereczką.Kiedy podwoi swą objętość,a mąka na cieście będzie wyraźnie popękana,wyrobić jeszcze raz.Rozwałkować ,wykrawać kółka i napełnione farszem sklejać jak pierogi.Ułożyć na blasze na papierze do pieczenia lub natłuścić blaszkę Posmarować rozkłóconym jajkiem,posypać: makiem,siemieniem lnianym,sezamem według uznania Do mąki, którą podsypuję zagniatane drugi raz ciasto i w trakcie wałkowanie dodaję przyprawę do pizzy lub mieszanki ziół.Ciasto jest bardziej aromatyczne.
    Farsz
    Opłukaną kapustę ugotowałam z dodatkiem przypraw - listka, ziela i pieprzu . Doprawiłam do smaku. Wymieszałam z filetem z kurczaka pokrojonym w kostkę i szczypiorkiem. Zanim będziemy lepić pierożki listek i ziarenka dobrze jest wyjąć

Porady

Farsz jest zawsze dowolny, dobry pomysł a krojeniem w składników, a nie ich mieleniem, nadzienie nie jest maziowate. Inny rodzaj farszu. Farsz szpinakowy 1/2 paczki mrożonego szpinaku 1 krążek sera pleśniowego 1/2 filetu z kurczaka 2 ząbki czosnku sól,pieprz,papryka do smaku 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować