Można użyć truskawek dnia następnego, czyli nie pierwszej świeżości.
45 min
Składniki:
1 szkl.mąki pszennej
3/4 szkl. mąki ziemniacznej
4 – 5 jajek zależnie od wielkości
250 g margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 białka
100 g wiórków kokosowych
300 g truskawek
1/2 szkl. bułki tartej i 1/2 szkl. cukru
bita śmietana
kilka czereśni i zielona galaretka do ozdoby
Ciasto z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozpuścić i ostudzić margarynę. Jajka utrzeć z cukrem , dodać margarynę. Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do jajek z margaryną. Zmiksować na puszystą masę.
Blaszkę o wymiarach 35 na 35 cm posmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Na surowe ciasto poukładałam truskawki przesypane cukrem i bułką tartą. Ubiłam na sztywno 4 białka, do których dodałam 100 g wiórek kokosowych. Masę wyłożyłam na truskawki.
Piekłam w gorącym piekarniku ok 1 i 1/2 godziny.
Komentarze