Pierożki z budyniem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Idealne do popołudniowej kawki

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
    1 kostka margaryny
    200 g kwaśnej śmietany 18 % (mały kubek)
    szczypta soli
    2 łyżki cukru pudru
    3 żółtka
    1 budyń czekoladowy z cukrem
    1 budyń malinowy z cukrem
    1 litr mleka ( do ugotowania budyniów )
    1 łyżka kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Ciastka

Pierożki z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • nikolaxxxx 1. Budynie ugotować w osobnych garnkach w 0,5 litra mleka (każdy). Do miski wsypać mąkę z solą, dać margarynę, kwaśną śmietanę, cukier puder i żółtka. Zagnieść głądkie ciasto. Podzielić na 2 części. Do jednej części dodać kakao i dobrze wymieszać z ciastem. Jasne ciasto rozwałkować. Wykrawać z niego kółka. Na każde kółko wkładać łyżką porcję budyniu czekoladowego i zamknąć w pieroga. Układać na blaszce wyłożonej pergaminem.
  • nikolaxxxx 2. Ciemne ciasto tak samo jak i jasne rozwałkować, wykrawać z niego kółka. Na każde kólko położyć porcję budyniu malinowego i zamknąć w pieroga. Ciasteczka piec 20 minut w temperaturze 180 st C. Po upieczeniu i wystygnięciu posypać cukrem pudrem lub polać likrem.

Porady

Do pierożków można użyć dowolnego smaku budyniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować