Smaczny obiad - pierożki czekoladowe z truskawkowym twarożkiem
Składniki:
250 g mąki pszennej
3 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
1 jajko
1 łyżka masła
100 ml mleka lub wody
300 g mrożonych truskawek
50 g cukru
1 łyżka soku z cytryny
120 g serka kremowego
120 g serka mascarpone
300ml śmietanki 36%
100 g czekolady mlecznej E.Wedel
100 g czekolady białej E.Wedel
Pierożki czekoladowe z truskawkowym twarożkiem i czekoladowymi sosami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki poddusić w rondelku z cukrem i sokiem z cytryny. Dobrze odparować i zmiksować lub przetrzeć przez sito. Wystudzić.
2.Zagnieść ciasto z jajka, mąki, kakao, masła i wody lub mleka. Mleko lub woda muszą być gorące. Po wyrobieniu na jednolite ciasto lekko wystudzić.
3.Gdy ciasto stygnie, połączyć oba serki, masę truskawkową i 50g startej czekolady białej E.Wedel.
4.Ciasto cienko rozwałkować, wykroić krążki. Na każdy krążek ciasta nakładać małą łyżeczkę farszu i zlepić pierogi.
5.Pierogi ugotować i podawać z czekoladowymi sosami. Tabliczkę czekolady mlecznej E.Wedel rozpuścić w 200ml śmietanki w jednym rondelku, a w drugim resztę białej czekolady E.Wedel i śmietanki. Na talerzu pierogi można skropić kilkoma kroplami syropu z agawy i ozdobić listkami świeżej mięty.
Zobacz więcej czekoladowych słodkosci na: http://wkuchnizwedlem.wedel.pl
Komentarze