Bardzo smaczne i pożywne danie. Do jego przygotowania możemy wykorzystać gotowe, kupione lub wcześniej zamrożone pierogi. Z sosem pieczarkowym będą świetnym daniem.
1 min
Średni
Składniki:
Ciasto:
50dag mąki pszennej
1 jajko
1/2 płaskiej łyżeczki soli
Około 3/4 szklanki letniej wody
1/4 szklanki mleka
Farsz:
70 dag kiszonej kapusty
2-3 dag suszonych grzybów
1 cebula
Tłuszcz
Sól, pieprz
Sos:
30dag pieczarek
2 cebule
Sól, pieprz
1-2 liście laurowe
2-3 ziarenka ziela angielskiego
Olej
Natka pietruszki
200ml śmietany
Pierogi zapiekane z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Suszone grzyby zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na 3 godziny lub dłużej (na przykład na noc). Po tym czasie grzyby odcedzić i pokroić.
Kapustę wraz z grzybami ugotować, aż zmiękną. Dobrze odcedzić, wycisnąć i całość drobno posiekać.
Cebulę drobno pokroić i usmażyć na oliwie.
Kapustę i cebulę wymieszać. Doprawić solą oraz pieprzem do smaku.
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej dołek. Zaparzyć ciasto wlewając w dołek zagotowane mleko. Mieszać widelcem. Dodać resztę składników. Zagnieść ciasto, dobrze wyrobić. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na kilkanaście minut, aby „odpoczęło”. Stolnicę posypać mąką, odkrawać porcję ciasta i cienko wałkować. Szklanką lub foremką wykrawać kółka, nakładać porcję farszu, lepić pierogi.
Przygotowane pierogi wrzucić partiami do wrzącej i osolonej wody. Ostrożnie zamieszać drewnianą lub plastikową łyżką, aby nie przykleiły się do siebie, dna garnka. Gotować. Gdy wypłyną na powierzchnię, odkryć, gotować ok. 3 minuty. Odcedzać lub pojedynczo wyciągać łyżką cedzakową. Układać w naczyniu żaroodpornym.
Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć na nim posiekaną cebulę i dodać grzyby. Smażyć tak długo aż woda z grzybów wyparuje. Na patelnię wlać śmietanę, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem, liściem laurowym, zielem angielskim oraz natką pietruszki.
Na ułożone pierogi w naczyniu żaroodpornym wyłożyć pieczarki w śmietanie. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika do 180st. C i zapiec.
Komentarze