Pierogi zapiekane z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Średni

Bardzo smaczne i pożywne danie. Do jego przygotowania możemy wykorzystać gotowe, kupione lub wcześniej zamrożone pierogi. Z sosem pieczarkowym będą świetnym daniem.

  • 1 min
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    50dag mąki pszennej
    1 jajko
    1/2 płaskiej łyżeczki soli
    Około 3/4 szklanki letniej wody
    1/4 szklanki mleka

    Farsz:
    70 dag kiszonej kapusty
    2-3 dag suszonych grzybów
    1 cebula
    Tłuszcz
    Sól, pieprz

    Sos:
    30dag pieczarek
    2 cebule
    Sól, pieprz
    1-2 liście laurowe
    2-3 ziarenka ziela angielskiego
    Olej
    Natka pietruszki
    200ml śmietany
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Zapiekanki Sos pieczarkowy

Pierogi zapiekane z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suszone grzyby zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na 3 godziny lub dłużej (na przykład na noc). Po tym czasie grzyby odcedzić i pokroić.
    Kapustę wraz z grzybami ugotować, aż zmiękną. Dobrze odcedzić, wycisnąć i całość drobno posiekać.
    Cebulę drobno pokroić i usmażyć na oliwie.
    Kapustę i cebulę wymieszać. Doprawić solą oraz pieprzem do smaku.

    Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej dołek. Zaparzyć ciasto wlewając w dołek zagotowane mleko. Mieszać widelcem. Dodać resztę składników. Zagnieść ciasto, dobrze wyrobić. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na kilkanaście minut, aby „odpoczęło”. Stolnicę posypać mąką, odkrawać porcję ciasta i cienko wałkować. Szklanką lub foremką wykrawać kółka, nakładać porcję farszu, lepić pierogi.

    Przygotowane pierogi wrzucić partiami do wrzącej i osolonej wody. Ostrożnie zamieszać drewnianą lub plastikową łyżką, aby nie przykleiły się do siebie, dna garnka. Gotować. Gdy wypłyną na powierzchnię, odkryć, gotować ok. 3 minuty. Odcedzać lub pojedynczo wyciągać łyżką cedzakową. Układać w naczyniu żaroodpornym.

    Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć na nim posiekaną cebulę i dodać grzyby. Smażyć tak długo aż woda z grzybów wyparuje. Na patelnię wlać śmietanę, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem, liściem laurowym, zielem angielskim oraz natką pietruszki.
    Na ułożone pierogi w naczyniu żaroodpornym wyłożyć pieczarki w śmietanie. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika do 180st. C i zapiec.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować