Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Sycące i smaczne - polecam na piątkowy obiad i nie tylko.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto na pierogi :
    250 g mąki pszennej
    oraz mąka do podsypywania
    3/4 szklanki gorącej wody
    1 łyżka oliwy z oliwek
    szczypta soli
    FARSZ:
    250 g kapusty kiszonej
    300 g ziemniaków
    1 cebula
    masło
    sól do smaku
    pieprz czarny do smaku
    pieprz ziołowy do smaku
    oraz
    skwarki do okraszenia pierogów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Kapusta kiszona

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować, przestudzić , przecisnąć przez maszynkę.
    Cebule obrać, posiekać i zeszklić na maśle, następnie dodać kapustę kiszoną, podlać woda i dusić aż lekko zmiękną.
    Przestudzona kapustę połączyć z masą ziemniaczaną, przyprawić do smaku.

    Z podanych składników wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, rozwałkować i wykrawać za pomocą szklanki krążki. Kolejno nakładać po łyżeczce farszu, zlepiać.
    Pierogi kolejno partiami wrzucać do osolonego wrzątku i gotować ok. 3- 4 min. od wypłynięcia na powierzchnię.
    Podawać okraszone skwarkami, smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować