Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną

  • wyświetlono: 80 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Sycące i smaczne - polecam na piątkowy obiad i nie tylko.

bozena
  • 5 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

Ciasto na pierogi :
250 g mąki pszennej
oraz mąka do podsypywania
3/4 szklanki gorącej wody
1 łyżka oliwy z oliwek
szczypta soli
FARSZ:
250 g kapusty kiszonej
300 g ziemniaków
1 cebula
masło
sól do smaku
pieprz czarny do smaku
pieprz ziołowy do smaku
oraz
skwarki do okraszenia pierogów

Sposób przygotowania przepisu:

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną

  • 1. Ziemniaki ugotować, przestudzić , przecisnąć przez maszynkę.
    Cebule obrać, posiekać i zeszklić na maśle, następnie dodać kapustę kiszoną, podlać woda i dusić aż lekko zmiękną.
    Przestudzona kapustę połączyć z masą ziemniaczaną, przyprawić do smaku.

    Z podanych składników wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, rozwałkować i wykrawać za pomocą szklanki krążki. Kolejno nakładać po łyżeczce farszu, zlepiać.
    Pierogi kolejno partiami wrzucać do osolonego wrzątku i gotować ok. 3- 4 min. od wypłynięcia na powierzchnię.
    Podawać okraszone skwarkami, smacznego.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pierogiwarzywakapusta kiszonapiątekziemnakipierogi z kapustą

Komentarze

Podobne przepisy

Pierogi z mięsem i kapustą kiszoną

Dodane przez: kuchnia ani

Pierogi z mięsem i kapustą kiszoną

Pozostałe mięso z rosołu zmieliłam,...

Pierogi.

Dodane przez: Słodko Słodka

Pieczone Pierogi z Kapustą Kiszoną i Pieczarkami

Wersja bardziej świąteczna,weekend...

pierogi

Dodane przez: Bożena Z.

Domowe pierogi z mięsem i kiszoną kapustą

Smaczne i sycace!!! Domowe pierogi...

pierogi

Dodane przez: Babcia Tereska

PIEROGI Z BIAŁĄ KAPUSTĄ I ZIEMNIAKAMI

Dla wielbicieli pierogów. Polecam...

Pierogi z kiszoną kapustą i pieczarkami

Dodane przez: Violetka76

Pierogi z kiszoną kapustą i pieczarkami

Pierożki bardzo smaczne, Mogą być...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE