Sycące i smaczne - polecam na piątkowy obiad i nie tylko.
60 min
Dla 5 osób
Średni
Składniki:
Ciasto na pierogi :
250 g mąki pszennej
oraz mąka do podsypywania
3/4 szklanki gorącej wody
1 łyżka oliwy z oliwek
szczypta soli
FARSZ:
250 g kapusty kiszonej
300 g ziemniaków
1 cebula
masło
sól do smaku
pieprz czarny do smaku
pieprz ziołowy do smaku
oraz
skwarki do okraszenia pierogów
Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ugotować, przestudzić , przecisnąć przez maszynkę.
Cebule obrać, posiekać i zeszklić na maśle, następnie dodać kapustę kiszoną, podlać woda i dusić aż lekko zmiękną.
Przestudzona kapustę połączyć z masą ziemniaczaną, przyprawić do smaku.
Z podanych składników wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, rozwałkować i wykrawać za pomocą szklanki krążki. Kolejno nakładać po łyżeczce farszu, zlepiać.
Pierogi kolejno partiami wrzucać do osolonego wrzątku i gotować ok. 3- 4 min. od wypłynięcia na powierzchnię.
Podawać okraszone skwarkami, smacznego.
Komentarze