Pierogi z nadzieniem z pasternaku

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pierogi z oryginalnym warzywnym nadzieniem nie tylko pięknie się prezentują na talerzu, ale również pysznie smakują.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Na ciasto:
    1 kg mąki
    15 - 20 dag roztopionego masła
    ok. półtorej szklanki letniego mleka (zależy od mąki, ile wchłonie płynu)
    sól
    Farsz:
    4 korzenie pasternaku (około 1,5 kg po obraniu)
    100 g prażonych ziaren słonecznika
    200 g koncentratu pomidorowego
    5-6 pomidorów suszonych w oleju
    papryczka chili
    sok z cytryny
    sól
    pieprz
    kmin rzymski
    ziarna kolendry
    koperek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z nadzieniem z pasternaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • farsz 1. Farsz: Obrany pasternak, kroimy w duże kawałki i gotujemy na parze, aż będzie miękki. Jeszcze ciepły pasternak miksujemy razem z ziarnami słonecznika na gładką masę. Do masy dodajemy posiekane suszone pomidory i ponownie miksujemy. Dodajemy koncentrat, sok z cytryny, posiekane chili, koperek oraz sól i mielony pieprz oraz mielony pieprz, kmin i kolendrę do smaku. Masę najlepiej odstawić na noc do lodówki.










    Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy roztopione masło, mleko i sól. Wyrabiamy na elastyczne ciasto. Konsystencją powinno przypominać plastelinę. Formujemy kulę i odstawiamy pod przykryciem, żeby nie obeschło.

    Z ciasta formujemy wałeczek. Kroimy go na mniejsze kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczamy w dłoni by uzyskać okrągły placuszek, który jeszcze wałkujemy. Każdy placuszek nadziewamy farszem zawijamy brzegi.

    Pierogi gotujemy we wrzącej posolonej wodzie.
    Możemy je podawać od razu z wody lub odsmażone na oleju i skropione sosem sojowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować