Pierogi z nadzieniem leczo

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Chyba wszyscy lubią pierogi i podobnie jeśli chodzi o leczo, więc dlaczego by nie zamknąć leczo w pierogach. Nam smakowało, wy też spróbujcie i powiedzcie czy wam takie połączenie przypadło do gustu:)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Na ciasto:
    1 kg mąki
    15 - 20 dag roztopionego masła
    ok. półtorej szklanki letniego mleka (zależy od mąki, ile wchłonie płynu)
    sól ziołowa
    Farsz:
    1 kg wędzonej, surowej polędwicy
    4 papryki
    2 papryczki chili
    2 marchewki
    cebula
    kawałek fenkułu
    2 łodygi selera naciowego
    200 g koncentratu pomidorowego
    łyżka masła
    sól
    pieprz
    pieprz ziołowy
    ziele angielskie
    majeranek
    tymianek
    świeży liść laurowy
    2 łyżki drobnej kaszki orkiszowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z nadzieniem leczo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz: Warzywa kroimy w drobną kostkę, podobnie mięso. Na maśle szklimy cebulę następnie dodajemy polędwicę i resztę warzyw. Dodajemy koncentrat pomidorowy, jeszcze chwilę dusimy. Doprawiamy do smaku zmielonym liściem laurowym, zmielonym zielem angielskimi, solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Dla zagęszczenia dodajemy kaszkę orkiszową, odstawiamy do ostudzenia.

    Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy roztopione masło, mleko i sól. Wyrabiamy na elastyczne ciasto. Konsystencją powinno przypominać plastelinę. Formujemy kulę i odstawiamy pod przykryciem, żeby nie obeschło. Dobrze jeśli pozwolimy ciastu odpocząć.

    Z ciasta formujemy wałeczek. Kroimy go na mniejsze kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczamy w dłoni by uzyskać okrągły placuszek, który jeszcze wałkujemy. Każdy placuszek nadziewamy farszem zawijamy brzegi.

    Pierogi gotujemy we wrzącej posolonej wodzie.
    Możemy je podawać od razu z wody, ale najlepiej smakują odsmażone na oleju i podane z gęstym jogurtem i posypane zieleniną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować