Pierogi z mięsem i kapustą

4.5 (148 ocen)

  • 60 min

Klasyczne pierogi, które wyróżniają się niesamowicie delikatnym ciastem.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 kg mąki pszennej
    1 szklanka ciepłego mleka

    Farsz:
    20 dag kapusty kiszonej
    40 dag dowolnego ugotowanego i zmielonego mięsa
    mała cebula
    gotowane warzywa: marchewka, pietruszka, seler
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem i kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz:
    Gotowane mięso ( np. z rosołu ) zemleć w maszynce razem z warzywami - marchewką, pietruszką, selerem - wedle upodobań.
    Kapustę kiszoną gotować około 20 minut żeby nie była zbyt kwaśna. Po ugotowaniu pokroić drobno i wymieszać ze zmielonym mięsem.
    Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle po czym również dodać do farszu.
    Całość wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 2. Ciasto:
    Mąkę zagnieść z ciepłym mlekiem, najlepiej pełnym. Kiedy będzie już sprężyste i elastyczne podzielić na mniejsze kawałki.
  • 3. Wałkować cienko ciasto i wykrawać szklanką krążki. Na krążki nakładać farsz i zlepiać mocno brzegi w falbankę.
    Gotować przez 5 minut od czasu wypłynięcia pierogów na powierzchnie osolonego wrzątku.
  • 4. Podawać z przyrumienioną na maśle cebulką.
    Idealne z surówką z kiszonej kapusty.

Porady

Polecam odłożyć ciasto na kilka minut leżakowania do miski umieszczonej nad parującą, ciepłą wodą. Ciasto wówczas zmięknie i będzie idealne do wałkowania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować