Pierogi z mięsem,kapustą i grzybami

4.48 (159 ocen)

Bardzo smaczne pierożki z mięsem, kapustą i grzybami, często przygotowuję je w większej ilości i zamrażam. Moja rodzina uwielbia je.

Składniki:

  • Farsz:

    1 kilogram łopatki wieprzowej

    1 kilogram kapusty kiszonej

    2 garście suszonych grzybów

    2-3 cebule

    sól, pieprz

    olej do smażenia


    Ciasto:

    1 kilogram mąki

    2 szklanki ciepłej wody

    1 jajko i żółtko

    1/4 szklanki oleju

    odrobina soli


Wystaw ocenę:

4.48 (159 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem,kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie farszu 1. Mięso przekładamy do garnka, zalewamy wodą, gotujemy do miękkości, ostudzone mielimy na sitku o małych oczkach. Kapustę przekładamy do garnka, zalewamy niewielką ilością wody, gotujemy do miękkości , ostudzoną odciskamy z nadmiaru wody. Grzyby zalewamy gorącą wodą, pozostawiamy na kilka godzin, gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w pióra, smażymy na oleju, mielimy razem z grzybami i kapustą na sitku o dużych oczkach. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • przygotowanie ciasta 2. Z podanych składników zagniatamy ciasto.
  • lepienie pierogów 3. Ciasto cienko wałkujemy, za pomocą szklanki wycinamy krążki, na środek każdego krążka nakładamy farsz .
  • gotowe pierogi 4. Pierogi składamy na pół, zlepiamy brzegi robiąc ozdobną falbankę.
  • gotowanie 5. Przygotowane pierogi wrzucamy na osolony wrzątek z dodatkiem oleju, gotujemy przez 3-4 minuty od momentu zagotowania.

Porady

Pierogi możemy popakować w torebki i zamrozić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kapusta Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować