Pierogi z mięsem,kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso przekładamy do garnka, zalewamy wodą, gotujemy do miękkości, ostudzone mielimy na sitku o małych oczkach. Kapustę przekładamy do garnka, zalewamy niewielką ilością wody, gotujemy do miękkości , ostudzoną odciskamy z nadmiaru wody. Grzyby zalewamy gorącą wodą, pozostawiamy na kilka godzin, gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w pióra, smażymy na oleju, mielimy razem z grzybami i kapustą na sitku o dużych oczkach. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
2.Z podanych składników zagniatamy ciasto.
3.Ciasto cienko wałkujemy, za pomocą szklanki wycinamy krążki, na środek każdego krążka nakładamy farsz .
4.Pierogi składamy na pół, zlepiamy brzegi robiąc ozdobną falbankę.
5.Przygotowane pierogi wrzucamy na osolony wrzątek z dodatkiem oleju, gotujemy przez 3-4 minuty od momentu zagotowania.
Komentarze