PIEROGI Z MIĘSEM I KAPUSTĄ

4.5 (158 ocen)

gdy zostanie nam mięso z rosołu, możemy zrobić pyszne pierogi

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 kg mąki
    3/4 łyżeczki soli
    1 jajko
    ciepła woda

    Farsz:
    mięso z rosołu
    kapusta kiszona
    1 cebula
    1 jajko
    sól, pieprz
    ulubione przyprawy

    Okrasa:
    kawałek słoniny i boczku
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem i kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • farsz 1. Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić dołek, dodać sól, wbić jajko, zagniatać dodając ciepłą wodę- tyle ile ciasto "przyjmie". Wyrabiać aż ciasto będzie elastyczne, zawinąć w kulkę, przykryć ściereczką.
    Zrobić farsz:Kapustę ugotować do miękkości, posiekać drobno. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć. Zmielić cebulę razem z mięsem, wbić jajko, przyprawić przyprawami do smaku, dodać kapustę.
    Ciasto cienko rozwałkować, wyciąć kółka, nakładać farsz na środek, skleić brzegi. Pierogi gotować w osolonej wodzie, poczekać aż wypłyną i chwilkę gotować. Wyjąć pierogi za pomocą łyżki cedzakowej, polać okrasą.

    Okrasa:
    słoninę i boczek pokroić w kostkę, podsmażyć.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować