Pierogi z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięsko pokroić na mniejsze kawałki, ugotować do miękkości wraz z przyprawami i warzywami. Oczywiście świetnie do tych pierożków sprawdzi się każde mięsko, choćby to z rosołu. Po ugotowaniu mięsa, wyjmijmy je na talerz, lecz wody nie wylewajmy, może się przydać jeśli masa mięsna będzie sucha, a w przypadku mięsa chudego tak na pewno będzie.
Mięso mielimy w maszynce wraz z warzywami. Cebule kroimy w kosteczkę i przysmażamy na złoto na niewielkiej ilości oleju, dodajemy do masy mięsnej, dodajemy również jajo, przeciśnięte ząbki czosnku, sól i przyprawy, mieszamy dokładnie. Jeśli masa jest suchawa, podlewamy ją odrobiną wywaru z mięsa, jeśli chlapniemy za dużo, możemy uratować farsz poprzez dodanie 1 łyżki tartej bułki.
Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy olej i gorącą wodę, zagniatamy elastyczne ciasto. Wałkujemy cienko i wykrawamy kółeczka, nakładamy farsz, dokładnie zalepiamy. Wrzucamy na gorącą, lekko osoloną wodę, gotujemy około 5 minut od wypłynięcia. Podajemy z przysmażoną na złoto cebulką lub podsmażonym boczkiem.
Komentarze