pierogi z mięsem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wiadomo, pierogi dla mięsożerców, czyli innymi słowy, moich chłopaków, dla których każdy bezmięsny posiłek to "deser" :D

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej
    1,5 szklanki gorącej wody
    1,5 łyżki oleju
    2 spore szczypty soli
    farsz:
    około 0,5 chudej łopatki wieprzowej
    2 duże cebule
    1 jajo
    1 marchewka (tym razem nie dałam, bo nie miałam :)
    1 pietruszka
    kawalątek selera
    pieprz, sól
    2 ząbki czosnku
    słodka papryka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięsko pokroić na mniejsze kawałki, ugotować do miękkości wraz z przyprawami i warzywami. Oczywiście świetnie do tych pierożków sprawdzi się każde mięsko, choćby to z rosołu. Po ugotowaniu mięsa, wyjmijmy je na talerz, lecz wody nie wylewajmy, może się przydać jeśli masa mięsna będzie sucha, a w przypadku mięsa chudego tak na pewno będzie.

    Mięso mielimy w maszynce wraz z warzywami. Cebule kroimy w kosteczkę i przysmażamy na złoto na niewielkiej ilości oleju, dodajemy do masy mięsnej, dodajemy również jajo, przeciśnięte ząbki czosnku, sól i przyprawy, mieszamy dokładnie. Jeśli masa jest suchawa, podlewamy ją odrobiną wywaru z mięsa, jeśli chlapniemy za dużo, możemy uratować farsz poprzez dodanie 1 łyżki tartej bułki.

    Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy olej i gorącą wodę, zagniatamy elastyczne ciasto. Wałkujemy cienko i wykrawamy kółeczka, nakładamy farsz, dokładnie zalepiamy. Wrzucamy na gorącą, lekko osoloną wodę, gotujemy około 5 minut od wypłynięcia. Podajemy z przysmażoną na złoto cebulką lub podsmażonym boczkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Cebula Łopatka Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować