Pierogi z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz:
Namoczyć grzyby w gorącej wodzie, następie odsączyć je, zachowując wodę i drobno posiekać. Kapustę przełożyć do garnka, dodać wodę z płukania grzybów, posiekane grzyby, łyżeczkę oleju i przyprawy. Gotować wszystko powoli przez 1 godzinę, aż stanie się miękka. Cebulę drobno pokroić i przesmażyć na dużej patelni na oleju. Dodać kapustę i całość doprawić. Ostudzić kapustę i posiekać, tak aby farsz nie zawierał dużych kawałków.
2.Ciasto:
Mąkę wsypać do miski, dodać masło, jajko i żółtka, sól oraz stopniowo wlewać wodę. Zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić na 15 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie ciasto rozwałkować cienko na stolnicy i wykrawać koła. Na każde koło nakładać kulkę farszu i zlepić. Wrzucać na osolony wrzątek gotować do chwili wypłynięcia
Komentarze