Pierogi z kapustą i grzybami

0 (0 ocen)

Moje ulubione ciasto pierogowe, jest miękkie elastyczne i nie wymaga podsypywania mąką podczas wałkowania.

Składniki:

  • Ciasto:
    500g mąki pszennej
    około ¼ l wody
    50g miękkiego masła
    1 jajko
    2 żółtka
    1 łyżeczka soli
    Farsz:
    100g suszonych grzybów
    ½ kg kapusty kiszonej
    1 cebula
    przyprawy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz:
    Namoczyć grzyby w gorącej wodzie, następie odsączyć je, zachowując wodę i drobno posiekać. Kapustę przełożyć do garnka, dodać wodę z płukania grzybów, posiekane grzyby, łyżeczkę oleju i przyprawy. Gotować wszystko powoli przez 1 godzinę, aż stanie się miękka. Cebulę drobno pokroić i przesmażyć na dużej patelni na oleju. Dodać kapustę i całość doprawić. Ostudzić kapustę i posiekać, tak aby farsz nie zawierał dużych kawałków.
  • 2. Ciasto:
    Mąkę wsypać do miski, dodać masło, jajko i żółtka, sól oraz stopniowo wlewać wodę. Zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić na 15 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie ciasto rozwałkować cienko na stolnicy i wykrawać koła. Na każde koło nakładać kulkę farszu i zlepić. Wrzucać na osolony wrzątek gotować do chwili wypłynięcia
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować