Pierogi z jagodami

5 (142 ocen)

Pierogi z jagodami wywołują u mnie szereg miłych wspomnień z dzieciństwa. Rodzinne spacery po lesie, wykrawanie kółek z ciasta i najprzyjemniejsze - zajadanie się gotowymi pierożkami. Chyba nie muszę pisać, że są pyszne?

Składniki:

  • Ciasto:
    1 jajko
    1/3 szklanki mleka
    1/3 szklanki wody
    2,5 szklanki mąki (nie co mniej)
    1 szczypta soli
    Nadzienie:
    120g jagód
    2 łyżeczki cukru
    Dodatkowo:
    woda
    2 łyżki oliwy
    sól
Wystaw ocenę:

5 (142 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierogi

Pierogi z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte (dokładnie!) jagody delikatnie wymieszać z cukrem.
  • 2. Przygotować ciasto.
    Mąkę wsypać do miski, wbić jajko, dodać sól, wodę i mleko.
    Całość porządnie wyrobić - na gładką i elastyczną masę.
  • 3. Ciasto podzielić na kilka części.
    Każdą z nich cienko rozwałkować i wykrawać (foremką lub szklanką) z niej dowolne kształty (wycinałam serduszka i kółka).
  • 4. Na środku każdego kawałka ciasta położyć odrobinę jagód i ciasto zgiąć na pół lub przykryć drugim kawałkiem, a brzegi mocno posklejać - dociskając np. widelcem.
  • 5. Pierogi wrzucać na wrzącą i osoloną wodę (z dodatkiem oleju).
    Następnie je zamieszać i gotować (na małym ogniu) przez około 2 minuty - od momentu wypłynięcia.
  • 6. Można podawać polane śmietaną i/lub posypane cukrem.

Porady

Dobre ciasto na pierogi zależy od mąki. Polecam poznańską typ 500.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować